kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Türk Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi

'İlk dalgayı hasarsız atlattık ikincisine dikkat'

16.12.2008
TEB Yönetim Kurulu Başkanı Canevi, küresel krizin ilk dalgasının hasarsız atlatıldığını belirterek, "Ancak ikinci dalgaya hazırlıklı olmalıyız" dedi..
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, Türkiye'nin dünyanın önde gelen ekonomilerini derinden etkileyen küresel mali krizin ilk dalgasını hasarsız atlattığını söyledi. Canevi, "Bizim tek şansımız birinci dalgayı hasarsız atlatmamızdır. Bugün dış finansman olayını çözümlemiş durumdayız. Bankaların bütün sendikasyonları yüzde 70-80 oranında yenilendi" dedi.

IMF ÇIPASI GEREKLİ
Antalya'da konuşan Canevi, Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından olan Amerika ve Avrupa'daki yavaşlamanın 2009'da reel sektörü etkileyeceğini vurguladı. Canevi, "Birinci dalganın bize maliyeti 3-4 milyar dolar. İkinci dalga geliyor. Bu gelirken de ticaretimizin yüzde 55'ini oluşturan AB, 2009 yılında sıfır veya eksi büyüdüğü takdirde ticaretimiz alt üst olacaktır. İşte reel sektör o zaman etkilenecektir" yorumunu yaptı. Türkiye'nin iki çıpaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Canevi, "Birincisi IMF çıpasıdır. Bu çıpa Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki ISO 9000 kalite belgesidir" benzetmesinde bulundu. İkinci çıpanın mikro tedbirler olduğunu kaydeden Canevi, bunun da kriz ortamında ancak toplumsal uzlaşmayla yapılabileceğini, Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle bu toplumsal uzlaşmayı gösterecek durumda olduğunun altını çizdi. Yavuz Canevi kriz ortamında gündeme gelen en önemli sorunun enflasyon olduğuna dikkat çekerek, enflasyonla mücadelenin büyümeye kurban edilmemesi gerektiğini söyledi. Canevi, "Eğer enflasyonla mücadele konusunda ipin ucunu kaçırır da 'Büyüme mi? Enflasyon mu?' sarmalı içerisinde, enflasyon lehine karar verirsek bugüne kadar elde ettiğimiz bütün kazançları yitirme riskiyle karşı karşıya kalırız. Enflasyon 30 yıl aradan sonra yeniden tek haneye indi. Bu başarının gölgelenmemesi lazım" uyarısında bulundu.