kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fed Başkanı Bernanke

Fed son kurşununu da attı, faizi % 0.25'e çekti

16.12.2008
ABD Merkez Bankası Fed, gösterge faiz oranını sürpriz kararla 0.75 puan indirerek yüzde 0.25'e çekti. Fed'in faizi yarım puan indirmesi bekleniyordu..
Amerikan Merkez Bankası Fed, faiz oranlarını hızla aşağı çekmeye devam ediyor. Fed, gösterge faiz oranlarını 0.75 puan birden indirerek yüzde 0.25'e çekti. Böylece ABD'de gösterge faiz 1954'ten bu yana en düşük seviyeye çekilmiş oldu. Ekonomistler Fed'in faizleri 0.50 puan indirmesini bekliyordu. Fed yaptığı açıklamada, faizlerin uzun süre düşük seviyede tutulabileceğini ve gerekli tüm önlemlerin alınmaya devam edileceğini belirtti. En son 29 Ekim'de yaptığı topantıda faiz oranlarını 0.50 puan indirerek yüzde 1'e çeken Fed, faizleri yüzde sıfıra çekebileceğini belirtti. Japonya da ekonomik durgunluktan kurtulabilmek 2001-2006 yılları arasında faizleri yüzde sıfır seviyesinde tutmuştu.

EKİMDE YARIM PUAN
Fed, 30 Nisan'da yüzde 2'ye indirdiği gösterge faiz oranını, haziran, ağustos ve eylül aylarında yaptığı toplantılarda değiştirmemişti. Ancak Fed, küresel finansal krizin bütün dünyayı etkilemeye başlaması üzerine 28-29 Ekim'de yapılacak olağan toplantısını beklemeden 8 Ekimde faiz oranını yarım puan indirerek yüzde 1.5'e çekmişti. Fed ile birlikte 8 Ekim'de Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası ve İsveç Merkez Bankası da faiz oranlarını yarımşar puan indirmişti. Fed, 29 Ekim'deki olağan toplantısında da gösterge faiz oranını yüzde 1.5'ten yüzde 1'e çekmişti.