kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rekabet Kurulu'ndan Türk Eczacıları Birliği'ne uyarı

Giriş Saati : 17.12.2008 10:56
Güncelleme : 17.12.2008 17:10
Yeni Haber
Rekabet Kurulu, bazı reçete gruplarının eczaneler arasında belli bir sıra ve kota dahilinde paylaştırılmasının Rekabet Kanunu'na aykırı olduğuna ilişkin, Türk Eczacıları Birliğine görüş gönderdi.

Kurul, Türk Eczacıları Birliği'ne gönderdiği görüşte, birliğin her türlü reçete dağıtımına son vermesi gerektiğini, aksi halde 4054 sayılı kanun çerçevesinde işlem başlatılacağını bildirdi.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde Başkan Nurettin Kaldırımcı imzasıyla yayımlanan duyuruya göre, sonuncusu 13 Kasım 2008'de olmak üzere ''bazı reçete gruplarının bölge eczacı odaları tarafından eczaneler arasında belli bir sıra ve kota dahilinde paylaştırılması uygulamasının 4054 sayılı Rekabet Kanununa aykırı olduğu'' iddiasıyla yapılan başvurular, Rekabet Kurulu'nun 27 Kasım 2008 tarihli toplantısında değerlendirildi.

Kurul, ''Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili tebliğ ve protokollerinden reçete dağıtımına ilişkin düzenlemeleri çıkarmasıyla, inceleme konusu rekabet sorununun, uygulamanın ardında kamu iradesinin bulunduğu iddiası yönüyle ortadan kaldırıldığına ve şikayet başvurularındaki rekabetin tesisine ilişkin taleplerin karşılandığına'' karar verdi.

Kurul, Rekabetin Korunması Hakkında 4054 sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca; Türk Eczacıları Birliğine her türlü reçete dağıtımına son verilmesi, aksi halde 4054 sayılı Kanun çerçevesinde işlem başlatılacağı hususunda, görüş yazısı gönderilmek üzere Rekabet Kurumu Başkanlığına yetki verdi.

KURUL'UN GÖNDERDİĞİ GÖRÜŞ YAZISI

Söz konusu karar uyarınca Türk Eczacıları Birliği'ne gönderilen Kurum görüşünde, kanunun ilgili maddesinde, ''mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının ve unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü''nün rekabeti sınırlayıcı anlaşma, eylem ve karar örnekleri arasında sayıldığı hatırlatıldı.

Belirli reçete gruplarının eczaneler arasında paylaştırılması uygulamasının, sözü edilen örnek kapsamında olduğuna işaret edilen görüşte, uygulamanın hastaların mağdur olmasına ve tedavilerin aksamasına yol açtığının bilindiği kaydedildi.

Kurumun reçete dağıtımı uygulamaları hakkında yürüttüğü incelemelerde, eczacı meslek örgütleri, uygulamanın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı tebliğlere ve Türk Eczacılar Birliği ile imzaladığı protokollere dayandığının ileri sürüldüğü ifade edilen görüşte, şunlar kaydedildi:

''Kurumumuzun, reçete dağıtımının rekabet hukuku kapsamında değerlendirilmesini içeren görüşlerini bildirmesinin ardından, 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde reçete paylaşımına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Ayrıca SGK tarafından, reçete dağıtımına ilişkin ilgili 2008 yılı protokolünden çıkarıldığı, uygulamaya 15 Kasım 2008 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde son verildiği ve bunların Birliğinize 10 Kasım 2008 tarihli bir ihtarname ile bildirildiği Kurumumuza iletilmiştir.

Maliye Bakanlığı ise, 2008 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ve Bakanlık ile Birliğiniz arasında 27 Temmuz 2007 tarihinde imzalanan Protokolün reçete dağıtımını düzenleyen maddelerinin yürürlükten kaldırıldığını ve buna ilişkin Genelgenin 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğini Kurumumuza bildirmiştir.''

İHLALEYE SON VERİLMEZSE İŞLEM BAŞLATILACAK

Kurul görüşünde, 2008 SGK Tebliği ve 2008 Maliye Tebliği kapsamındaki kişiler bakımından, belirli reçete gruplarının dönüşümlü karşılanması uygulamasının arkasında kamu iradesinin bulunmadığı ve rekabeti engelleyici nitelikteki söz konusu uygulamadan dolayı, 4054 sayılı Kanun karşısında eczacı meslek örgütlerinin sorumlu sayılacağı hususlarında hiçbir tereddüt kalmadığı belirtildi.

Bu çerçevede, kurul, rekabeti engelleyici nitelikte olduğu Rekabet Kurulu kararları ile tespit edilmiş olan inceleme konusu uygulama bakımından ihlale son verilmesi için her türlü reçete dağıtımının durdurulması ve bunun da kuruma 30 gün içinde tevsik edilmesi gerektiğini bildirdi. Kurul, SGK ve Maliye Bakanlığının ilgili düzenlemeleri anılan tebliğ ve protokollerden çıkarmasının ardından bölge eczacı odalarının reçete dağıtımına devam etmesi durumunda, konuyla ilgili olarak 4054 sayılı Kanun çerçevesinde işlem başlatılacağını ifade etti.

KURULDAN GLOBAL HOLDİNGE İZİN

Kurul ayrıca, ERS İnşaat San. Tic. A.Ş'nin, Bodrum Liman İşletmeleri A.Ş'deki yüzde 60 hissesinin Global Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından devralınması işlemi ile Ana Gıda Otomotiv ve İhtiyaç Maddeleri San. Tic. A.Ş'nin yüzde 39 oranındaki hissesinin Seef Foods S.a.r.L. tarafından devralınması işlemine ''hakim durum yaratılması, mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından'' izin verdi.

AA