kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sanayici bayram tatilinde stoklarını eritecek

Giriş Saati : 03.12.2008 11:10
Güncelleme : 03.12.2008 22:42
Yeni Haber
Yaşanan finansal kriz nedeniyle zor günler yaşayan firmaların, personel yıllık izinlerini 9 günlük bayram tatili ile birleştirerek, tatil süresince stokları azaltma yoluna gittiği bildirildi.

Küresel kriz nedeniyle talep azlığı yaşayan bazı firmalar, yaşanan sıkıntıdan kurtulmanın yollarını arıyor.

Aralarında Toros Gübre, Çimsa, Aksu İplik gibi büyük yatırımı bulunan firmalar, borsaya gönderdikleri açıklamalarda bazı tesislerinde üretime ara verdiği belirtirken, borsada faaliyette bulunmayan çoğu firmanın ise personeline süresiz olarak ücretsiz izin kullandırdığı kaydediliyor.

Kurban Bayramı nedeniyle 9 günlük tatili de değerlendirmek isteyen firmaların, bu sürede özellikle tatilin olmadığı Avrupa pazarında stokları eritmeye çalışacağı ifade ediliyor.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, yaşanan finansal krizin her geçen gün şiddetini artırarak kendini hissettirdiğini, talep daralmasının da zincirleme olarak devam ettiğini söyledi.

Yaşanan talep azlığı nedeniyle özellikle ihracata yönelik üretim yapan sanayi kuruluşlarında ciddi şekilde stok biriktiğini anlatan Özgümüş, ''şişen stoklar ve üretimin düşmesi nedeniyle krize dayanmaya çalışan firmalar artık zarara döndü'' dedi.

Firmaların personel çıkarmayı son çare olarak gördüklerini belirten Özgümüş, şöyle konuştu:

''Ama işin gelip dayandığı en son nokta, maliyetleri azaltmak için işçi çıkarmak oluyor. Çoğu firma işçi çıkarmamak için yeniden pazarın açılabileceği umuduyla, önce işçilerinin yıllık izinlerini öne çekerek izin kullandırıyor, daha sonra da ücretsiz izin yolunu deniyor. 9 gün olan Kurban Bayramı tatilini ücretsiz izinle birleştiren firmalar var. Bu sürede üretim duracak. Avrupa'da bayram olmadığı için Avrupa piyasası çalışacak. Firmalar bu pazarla ellerindeki şişen stoklardan kurtulmaya çalışacak.''

''SANAYİCİ KRİZİN NERESİNDE OLDUĞUNU BİLEMİYOR"

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanvekili Ayhan Şenbayrak da, çoğu sanayicinin krizin etkisi ile üretime ara vererek, personelini ücretsiz izine ayırdığını, 9 günlük tatilin ise bu süreyi uzattığını söyledi.

Sanayicinin karamsarlık içerisinde olduğunu ifade eden Şenbayrak, ''hiç kimse bayramdan sonra ne olacağını kestiremiyor. Durgunluk devam ederse şu an için izin verilen işçiler, bayramdan sonraki haftalarda işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya'' dedi.

Hiç bir sanayicinin işçi çıkarmak istemediğini ancak çaresiz olduğunu belirten Şenbayrak, ''hükümetin istihdama yönelik kolaylıkları mutlaka hayata geçirmesi lazım. Teşvik almayan yerlerin, teşvik varmış gibi desteklemesi işçi çıkarmayı engelleyebilir. Hepimiz bu gemideyiz ve üzerimize düşeni yapmalıyız. Firmalar da işçi çıkarmak yerine çalışılan gün ve saat sayısını azaltarak bu sürece katkı verebilir'' diye konuştu.

AA