kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pardon, Amerikan ekonomisi 1 yıl önce durgunluğa girmiş!

02.12.2008
ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, ülke ekonomisinin 2007 yılı aralık ayında durgunluğa girmiş olduğunu açıkladı. 2008'in ilk yarısında büyümenin artıda olması nedeniyle tespitin zor olduğu vurgulandı..
ABD'de teknik olarak resesyona girildiğini açıklamaya yetkili kuruluş olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER), ülke ekonomisinin 2007 yılı aralık ayında resesyona girmiş olduğunu ve bu gerilemenin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü gidiş olabileceğini açıkladı. Euro Bölgesi ve Japonya da yılın üçüncü çeyreğinde durgunluğa girmişti. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, son bir yılda 1.2 milyon kişinin işten çıkarıldığını, durgunluğu bu işten çıkarmaların tetiklediğini belirtti. Komite üyeleri auma günü yaptıkları görüş alışverişi sonunda, 2001 Kasım'ında başlayan ekonomik büyümenin sona erdiğini saptadıklarını bildirdi.

EN KÖTÜ DURGUNLUK
Pek çok ekonomistin, gelecek yılın ortalarına kadar sürmesini bekledikleri durgunluk, Büyük Buhran'dan bu yana görülen üçüncü büyük durgunluk. 1970'lerin ortasında ve 1980'lerde görülen durgunluk, şimdikinden daha büyük olarak değerlendiriliyor. NBER komitesi üyesi ve Harvard Üniversitesi profesörlerinden Jeffrey Frankel "Bence daha önümüzde uzun bir yol var, galiba bu en derin ve en uzun süreli resesyon olacak. Savaş sonrasının en kötü resesyonu olabilir" dedi. NBER, pek çok ülkede yapılanın tersine, resesyonu reel GSYH'da peş peşe iki çeyrek daralma olarak tanımlamıyor. Bunun yerine, ekonomik faaliyetlerde, tüm ekonomiye yayılacak boyutta ve birkaç aydan fazla süren bir gerilemeyi esas alıyor. Son gerilemenin saptanması, 2008'in ilk yarısında GSYH'nın artıda olması nedeniyle kolay olmadı. NBER, komitenin ücret bordrolarını ve bunun yanı sıra reel GSYH ve diğer verileri de inceleyerek gerçek resesyonun başlama tarihini belirlediğini söyledi.