kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

Mesleki ve teknik eğitime Koç desteği

Koç Holding, 2006'da Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle meslekiteknik eğitimi özendirme programı çerçevesinde, eğitime destek amaçlı Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi'ni başlattı. Proje ile holding, meslekiteknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, bu konuda okul-iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmayı, ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçlıyor. 7 senelik proje, 81 ilde, 250 okulda, 8 bin meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu, istihdam önceliği ve koçluk sağlayarak hem eğitime, hem de istihdama destek oluyor.
Projeyle, meslek lisesi öğrencilerine;
* Eğitim bursu vererek onları desteklemek,
* Staj desteği vererek, onların bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmak,
* Koçluk sunarak onların kariyer gelişimlerine destek olmak amaçlanıyor.
Projenin başlamasıyla meslek liselerinin tercih edilme oranında yükselme oldu. Bu öğretim yılı içinde meslek liselerine başvurularda yüzde 30 artış olduğu görülüyor. Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi, sayısı 21'e ulaşan Koç Topluluğu'nun verdiği destekle sanayi-eğitim işbirliğinin örneği haline geldi. Topluluk şirketleri, okullarda kurdukları laboratuvarlar ve branş bölümleriyle projeye destek verdi. Diğer taraftan istihdam öncesi eğitim programlarıyla ortaokul, düz lise ve endüstri meslek lisesi mezunlarını meslek sahibi yaparak istihdam etmek amacına yöneldi.
Koç Topluluğu çalışanları, bursiyerlere gönüllü koçluk yapmak üzere projeye katıldı. Meslek Lisesi Koçları, görevlerine başlamadan önce Gönüllülük-Motivasyon ve İletişim eğitimleri aldı. Böylece hem proje hakkında bilgilendirmeyi ve eğitmeyi öğrendiler hem de motivasyonlarını ve projeyi sahiplenmelerini artırdılar. Bu eğitimlerin ardından, bursiyer seçim sürecinde aktif olarak yer aldılar. Seçilen öğrencilerle aylık buluşmalarını gerçekleştirdiler.
Meslek lisesi gerçekten memleket meselesi. Ülkemizdeki işsizlik oranı bizi rahatsız edecek boyutta. Bence, mesleki ve teknik eğitim bu sorunun en doğru çaresi. Genç bir nüfusa sahibiz. Bu bizim en büyük sermayemiz. Eğer biz iyi meslek adamı yetiştirirsek, sadece Türkiye'nin değil, AB'nin de ihtiyacını karşılamış olacağız. Bu proje gençlerimize çok büyük ufuklar açıyor. Böyle duyarlı bir projeyi hayata geçirdiği için, Koç Topluluğu'na bir eğitimci olarak teşekkür ediyorum.