kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İşsiz iş, sanayici kalifiye eleman bulamıyor"

Giriş Saati : 03.12.2008 12:23
Güncelleme : 03.12.2008 22:42
Yeni Haber
Teknolojiye ve gelişmelere ayak uyduramayan kişilerin, işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan grupta yer aldığı belirtildi.

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Konya İl Müdürü Tahsin Güven, yaptığı açıklamada, İş-Kur olarak halen engelliler ve hükümlülere yönelik meslek edindirme kurslarına devam ettiklerini, önümüzdeki dönemde de diğer işsizlere yönelik kurslar açılacağını belirtti.

İş sahibi olmanın bir yeterlilik meselesi olduğunun altını çizen Güven, özellikle kriz dönemlerinde iş bulmak isteyenlerin mutlaka bir mesleği layıkıyla öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

İşi olmayanların ya da işsiz kalanların kendilerini geliştirme ve bir mesleği öğrenmesi gerektiğini ifade eden Güven, ''İşsiz kişiler, Halk Eğitim Merkezleri, çıraklık okulları, belediyelerin ve İş-Kur'un meslek edindirme kurslarıyla temasa geçerek meslek öğrenmeye çalışmalıdır'' dedi.

KAYNAKÇILAR İŞ BULAMIYOR, SANAYİCİ VASIFLI KAYNAKÇI ARIYOR

Seçilen mesleğin geçerliliği olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Güven, şunları kaydetti:
''Örneğin, halen piyasada çok sayıda kişi kaynakçı olarak işe girebilmek için çabalarken, çok sayıda sanayici de işinin ehli kaynakçı bulamamaktan yakınıyor. Yani iş bulmak için, işverenin beklentilerini karşılayabilecek düzeyde, o alanda tam bir donanım sahibi olunması gerekiyor. Bu da kendini yenilemek, bir mesleği teknolojideki son gelişmeler ışığında kavramakla olmaktadır. Teknolojiye ve gelişmelere ayak uyuduramayan kişiler, işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan grupta yer alır. Bu kişilerin mutlaka ya kendilerini yenilemeleri ya da çalıştıkları meslek geçerliliğini yitirmişse alternatif meslekleri öğrenmeleri gerekiyor.''

Vasıfsız veya mesleki bilgisi yetersiz olan kişilerin iş bulma konusunda umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini anlatan Güven, ''Piyasada personel açığı bulunan meslekleri öğrenmek kendi ellerinde. Bu meslekleri en kısa zamanda öğrenip yetkin hale gelirlerse, kolaylıkla iş bulabilirler'' diye konuştu.

Güven, İş-Kur'un kapılarının yeni meslek öğrenip iş sahibi olmak isteyenlere sonuna kadar açık olduğunu belirterek, bu konuda başvuran herkese yardımcı olmak için gerekenin yapıldığını sözlerine ekledi.

KSO BAŞKANI BÜYÜKHELVACIGİL

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise içinde bulunulan sıkıntıların aşılması için her konuda olduğu gibi işsizlikle ilgili de tüm kurum ve kuruluşların ortak hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
Kriz ortamının sürekli devam etmeyeceğine işaret eden Büyükhelvacıgil, şunları söyledi:

''Ekonomik krizin etkilerinin görülmeye başladığı bir ortamda firmaların işçilerine sahip çıkması, işten çıkarılanların önlenmesi çok önemlidir. Burada hem firmaların hem de çalışanların özveri göstermesi gerekiyor. Bir firma iyi yetişmiş bir elemanını hiçbir zaman işten çıkarmak istemez.

Çalışanlar da kendi performanslarını ve iş becerilerini geliştirmenin yollarını aramalıdır. Çalışanlar ve işsizler, gerek meslek odaları gerekse İş-Kur'un açtığı meslek edinme ve geliştirme kurslarını yakından takip etmelidir. Çalışanlar işsiz kalmamak için aranılan eleman olmak için çaba göstermelidir.''

AA