kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Niyazi Koçak

Sigortada teknik kâr önem kazanır

02.12.2008
Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak, önümüzdeki dönemde sigorta ve reasürans şirketlerinin teknik kâra daha çok önem vereceklerini söyledi..
Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak, dünyada yaşanan ekonomik krizin Türk sigorta sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bu yıl yapılan reasürans yenileme çalışmaları ve süreçleri dikkate alındığında sigorta ve reasürans şirketlerinin teknik kâra daha fazla önem vereceklerini düşünen Koçak, "Öte yandan, reel ekonomide görülecek daralmalar sigorta sektörünü de olumsuz olarak etkileyecektir. Sigorta primlerinde yaşanabilecek düşüşler ve sigorta yaptırma isteğinin azalabilecek olması, 2009 yılında reel büyümeyi hatta nominal büyümeyi biraz daha zorlaştırmaktadır. 2008 yılının son çeyreğinde gerçek anlamda hissetmeye başladığımız global ekonomik kriz, 2009 yılında özellikle bizim ticari hacmimizin büyük olduğu AB ülkelerinde, reel sektöre olan yansımaları bağlamında hissedildiğinde, Türk reel sektörünü ve dolayısıyla sigortacılık sektörünü de daha fazla etkileyecektir" dedi.

PRİM ÜRETİMİ ETKİLENİR
Krizden öncelikle bireysel işlerin etkileneceği görüşünde olan Koçak, "Daralma ile birlikte harcamalar kısılacak veya başka alanlara kayabilecek, sigorta ihtiyacı da göreceli de olsa azalacaktır" dedi. Koçak, ekonomide hissedilmeye başlanan kapasite ve talep daralması sonucunda krizin reel sektörde de kendisini hissettirmeye başladığını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "2009 yılında bu etki daha yüksek seviyede olacağından, prim üretimleri, yaşanacak talep daralmasından ve agresif fiyat politikaları sonucu oluşacak prim düşüşlerinden de önemli ölçüde etkilenecektir. Sektörün genel olarak etkilenmesi, doğal sonuç olarak bize de yansıyacaktır. Nitekim 2009 faaliyetlerimizi planlarken bu durumu göz önünde bulundurmaktayız. Aynı şekilde kriz ortamına uygun olarak iş akış süreçlerimizi de gözden geçirmekteyiz. 2008 yılında banka sigortacılığında yaşadığımız gelişimi, 2009 yılında sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bize göre bu kriz ortamında en büyük avantajımız, ana sermayedarımız olan Halk Bankası'nın aynı zamanda önemli bir dağıtım kanalımız da olmasıdır. Nitekim Halk Bankası'nın bireysel ürünlerde yükselen grafiği, bize önemli ölçüde proje bazlı üretim sağlamaktadır. Bu bağlamda banka kanalındaki etkinliğimizi daha da arttırmayı planlamaktayız."