kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kanada'da otomotiv çöküyor mu?

Giriş Saati : 29.11.2008 22:40
Yeni Haber
Dünyayı saran ekonomik kriz, Kanada'da en fazla otomotiv sektörünü etkiliyor.

General Motors'un haziran ayında aldığı kapatma kararının ardından, firmanın, Ontario eyaletinin Oshawa kentindeki fabrikasında 2 bin 600 işçinin işsiz kalmasıyla başlayan furya sürüyor.

Kanada'nın dünyaca ünlü oto yedek parça üreticisi Magna International, gelecek yıl haziran ayında Ontario'nun Aurora ve Newmarket kentlerindeki 2 fabrikasını kapatacağını açıkladı. Magna'nın kararı, 850 kişinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Bu arada merkezi New York'ta bulunan ve 60 ülkeden 2 binin üzerinde şirkete, araştırma ve izleme raporlarıyla danışmanlık yapan Conference Board of Canada (CBoC), Kanada otomotiv sektörünün 2009 yılı profilini çıkardı.
CboC ekonomisti Sabrina Browarski başkanlığında bir ekibin hazırladığı rapora göre, 2009'da yalnızca otomotiv fabrikalarında çalışan 15 bin işçi daha işsiz kalacak. Bu sayıya otomotiv firmaları için üretim yapan yan sanayide işini yitirecekler de eklendiğinde rakam 20 bini geçiyor.

Kanada otomotiv sektörünün 2008'deki kaybının 1.7 milyar Kanada Doları olduğunu belirtilen raporda, 2009'da bu rakama 1 milyar dolarlık kayıp daha ekleneceği vurgulandı.

OECD Başekonomisti Klaus Schmidt-Hebbel'in salı günü açıkladığı raporunda, Kanada'nın resesyonda olduğunu açıklamasına karşın, Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, ülkenin teknik resesyonda olduğunda ısrar ediyor.

OECD'nin raporuna göre, Kanada'nın halen yüzde 6.2 olan işsizlik oranı 2009'da yüzde 7'ye, 2010'da da yüzde 7.5'e yükselecek.

Başbakan Stephen Harper ve ekonomi kurmayları, Kanada'nın mevcut göstergelerinin krizi göğüsleyebilecek durumda olduğunu savunuyorlar.

Öte yandan Kanada Sanayi Bakanı Tony Clement ve Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty'nin, otomotiv sektörünün ileri gelenleriyle yürüttükleri görüşmelerin sonuçları da merakla bekleniyor.