kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Robert Mundell Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Küresel Finansal Kriz ve Türkiye'ye Etkileri' adlı konferansa katıldı.

'Yeni sistem için sesinizi çıkarın'

29.11.2008
Ünlü ekonomist Robert Mundell, yeniden yapılanması istenen küresel finans sistemi için Türkiye ve gelişen ülkelerin yüksek sesle müdahale etmesi gerektiğini söyledi..
Dünya, özellikle de Fransa Başkanı Sarkozy'nin dile getirdiği yeni finansal sistem ihtiyacı bir çok ekonomist tarafından tartışılıyor. Nobel Ödüllü Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Robert A. Mundell ise gelişmekte olan ülkelerin artık daha güçlü olduğunu ve söz sahibi olabileceğini belirtti. "Çok daha yüksek bir sesle isteklerinizi savunabilirsiniz" diyen Mundell'a göre ABD'de başlayan krizin ana sebebi mali sistemin gereğinden fazla esnek olması. Robert Mundell, geçmişte mali sistemdeki disiplin eksikliğine vurgu yaptı ve kredi derecelendirme kuruluşlarını suçladı. Fitch Ratings ve Standart and Poor's gibi şirketlerin krizi öngörme konusunda geç kaldığını dile getiren Mundell, Lehman Brothers'ın batışına izin vermenin en büyük hata olduğunu belirtti. Mundell, "Eğer tek bir hatadan söz edeceksek, Lehman Brothers'ın batışına izin vermek en büyük hataydı. Lehman olayı 2002'deki Enron batığından 6 kat daha büyük" dedi.

KUR FED'İN MİRASI
Mundell dolar kurunun dünya ekonomik sistemini etkileyen en büyük hususlardan biri olduğunu belirterek bu politikanın Fed'den miras kaldığını vurguladı. Doların uzun süre düşük kalmasına izin vermenin bir hata olduğunu dile getiren Mundell'a göre, 1971 yılından bu yana değişebilir kur sistemi nedeniyle hatalar yaşanıyor.