kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

'Kart borcunu ödemeyen artabilir'

28.11.2008
Hanehalkı borcunda eylül itibariyle yüzde 24 artış olduğuna işaret eden Merkez Bankası'na göre, kart borçları artıp banka kârları düşebilir..
Merkez Bankası'ndan vatandaşa "kredi kartı", bankalara da "kârının" uyarısı geldi. Vatandaşlara "İhtiyaçlarınızı kredi kartıyla karşılamayın" çağrısı yapan Merkez Bankası, 2009'da bankaların düşeceğine, alacaklarının da artacağına dikkat çekti. Merkez Bankası, Türkiye'de hanehalkı borcunun 2008 Eylül ayı itibarıyla 2007 sonuna göre yüzde 24, faiz ödemelerinin ise yüzde 19.8 artış gösterdiğini bildirdi. Merkez Bankası'nın yılda iki kez yayımlanan "Finansal İstikrar Raporu"nda, ekonominin 2009 fotoğrafı çekildi. İşte, mesajlar:

* FDF HEDEFİN ALTINDA KALACAK: IMF tanımlı faiz dışı fazla, hedefin altında kalacak. Mali disiplinin korunması ve kalitenin artırılması ekonomik istikrar açısından önemli...

* KREDİ KARTINA DİKKAT: Bankaların tüketici kredisi verme koşulları sıkılaşacak. Bireylerin, kredi kartlarını bir kredi aracı olarak kullanmaya yönelmeleri bekleniyor. Tüketicilerin kredi ihtiyaçlarını, faizi tüketici kredilerine göre daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılamaları ise borcunu ödeyemeyenlerin sayısını artırabilir. Kredi kartlarının amacına uygun olarak kullanılmasına özen gösterilmeli.

* BANKALARIMIZ GÜÇLÜ: Sektörün sermaye yeterliliği rasyosu arttı. Sektörün sermaye yapısı çeşitli şok varsayımları altında oluşabilecek kayıpları karşılayacak düzeyde.

* YABANCI PAYI YÜZDE 42.9: 2007'de yüzde 24.8 olan yabancı hissedarların payı, halka açık bankalardaki paylarla yüzde 42.9'a ulaşıyor.