kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Diyarbakır'da tansiyon düşük ama...

Türkiye'de gündem çok hızlı değişiyor... Baksanıza iki hafta önce Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'nun birçok ilinde yaptığı konuşmayla çalkalanıyordu.
"Beğenmeyen gitsin" veya algılandığı biçimiyle "ya sev ya terk et" denilen sözler günlerce gazete ve televizyonların ana tartışma konusuydu.
Şimdi ülke genelinde farklı bir gündem var.
Peki ya Diyarbakır'da durum ne?
İki günlüğüne geldiğimiz Diyarbakır'da hava biraz değişmiş, tansiyon düşmüş ama o tartışmanın izleri ve yarattığı travma hala sürüyor.
Görünen o ki yerel seçim yarışı boyunca da sürecek.
Kentte henüz bir seçim havası yok ama nereye gitseniz, kiminle konuşsanız söz dönüp dolaşıp o tartışmaya geliyor.
Sıradan insanlar bile "incinme" duygusunu dile getiriyor.
Geçen dönem AK Parti Yenişehir Belediye Başkanı adayı olan işkadını Nezahat Barutçuoğlu şöyle diyor:
"Başbakan'ın bölgeyi ayırt edici sözcükler kullanması insanları kırıyor. Ben DTP'li değilim. Ama rahatsız oldum."
Diyarbakır işte bu zeminde yerel seçimlere hazırlanıyor. Seçimlerin AK Parti-DTP kapışmasına sahne olacağı kesin; ancak CHP'nin de bu yarışa ünlü türkücü Bedri Ayseli'yi aday göstererek katılacağı konuşuluyor. DTP ve AK Parti ise sessiz ama iddialı bir çalışma yürütüyor.
Ortada netleşmiş adaylar yok. Ancak değişip değişmeyeceği bilinmese de, en güçlü siyasi aktör hiç kuşkusuz Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir. Belediyecilik çalışmaları bir yana, güçlü bir siyaset diline sahip olması, Türkçe ve Kürtçeyi iyi kullanması, İngilizce bilmesi, profili yüksek bir siyasetçi olarak görülmesine yol açıyor. Ayrıca yerel yönetimler açısından önemli bir ölçü olan "akçeli işler" konusunda da "dürüst" bir imajı var.
Bu nedenle AK Parti'nin işi bir hayli zor. Zoru başarmanın yolu ise güçlü ve bölgede sevilen bir aday çıkartmak... Şu ana kadar çıkan isimlere bakınca o güçlü isim henüz bulunmuş değil.
Kulislerde, GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bediroğlu, DP geleneğinin bilinen ismi Salim Ensarioğlu, gazeteci yazar Altan Tan gibi isimler konuşuluyor.
Ama Diyarbakırlılar hiçbirine şans vermiyor. Şans verdikleri tek isim ise Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt... Eski il başkanı Kurt, şimdilik Diyarbakır'da en güçlü isim görünüyor...
Zaman daralıyor, bakalım AK Parti Diyarbakır'da herkesi şaşırtan sürpriz bir isim mi çıkartacak, yoksa kulislerde adı geçen birini mi aday gösterecek. İsim önemli, çünkü bu seçimlerde merkezi iktidardan çok yerel isim etkili olacak.