kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

İki ayda 60 şirket stop etti!

Efektif olalım! Romantik olmayı bir yana bırakalım! Kamuoyunu uyaralım. ABD'nin tüm dünyaya ihraç ettiği finans krizini "Ciddi bir üretim krizine dönüştürmeyi" başardık.
Kur krizleriyle yoğrulmuş Türkiye'nin karşısında şimdi bir dünya krizi var. Eskiden koskoca bir ülkeyi kurtarmak için verilen kaynakla bugün sadece bir tek şirket kurtarılıyor.
İMKB bültenlerini iyi tarayın. Türkiye'de son iki ayda 60 şirket üretimini durdurmuş. Demir çelik, taşımacılık, otomotiv, inşaat sektörü büzüşmüş. Perakende sektörü alarm veriyor. Durum ciddi.
Bu görünüm altında ne yapacağız? Kızan kızar ama fabrikalarda makine seslerinin durduğunu siyasetçiye anlatmak zorundayız. Siyasetçiler, siyasi rant uğruna dalaşmayı maharet sayıyor. Oysa siyasetçi uzlaşmayı bilmeli. "Ortak akıl" platformunu devreye sokmalı.
Bütün ekonomik krizler siyasetçileri mum gibi eritiyor, yok ediyor. Bu gerçek göz ardı edilmemeli...
Dünya paket üzerine paket açarken Türkiye, olmayan parası ile "Neyi ve kimi" kurtaracağını tartışıp duruyor. Bu tartışmalar Türkiye'ye ağır bir bedel ödetiyor. Siyasi rant kavgası her defasında, "İşsizlik, bütçe açığının artması ve yatırımların durması" olarak geri dönüyor. Ülkeye yazık oluyor.
Bakın bir haftada neler oldu.
* Vergi borcu olanlara taksit yapma imkânı getirildi. Dün son başvuru günüydü. Ama vergi daireleri bomboştu. Çoğu kişinin vergi taksidini ödeyecek parası yok. Ama cebinde parası olanlar da çoktan kriz psikolojisine girdi, para ödemiyor.
* Varlık Barışı diye yola çıkıldı. Sağlıklı bir sistem olmadığı için paranın gelmeyeceğini herkes biliyor.
Kriz yönetimi maharet istiyor. Türkiye ise kriz yönetemiyor!
İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Paket diye diye beklentiler büyütüldü. 10 ile 20 milyar dolar arasındaki bir kaynak bize nefes aldırır" diyor. Beklenti yönetimine dikkat çekiyor. İzmir'de 12. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde konuşan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Küçük'ün önerisini destekleyen bir yaklaşımla, "20 milyar dolarlık paket bu işi çözer" yorumunu yapıyor. "Krizi herkes kendi gözlüğüyle kamuoyuna anlatmasın" diyor.
Doğru söze ne denir?
Bankacı, borsacı suçlamakla kriz yönetilmiyor! Özel sektörün kendi borcunu devletin sırtına bindirmek için bağırıp çağırması sorun çözmüyor. Cümle alem, IMF ile anlaşma yapılmadan paket çıkmayacağını biliyor. Çıkacak kısmi paket ise yaramızı kurutmaya yetmiyor.