kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Reform yoksa üyelik hayal olur'

27.11.2008
Türkiye İlerleme Raporu'nu hazırlayan AP üyesi Ruijten, 'stratejik öneme sahip diye Türkiye'nin reformlarda yavaşlamasına göz yummayacaklarını' söyledi..
Avrupa Birliği, önümüzdeki hafta Türkiye'ye "yıllık karnesini" verecek. Üyelik yolunda müzakere başlıklarında Ankara'nın attığı olumlu adımlar, eksikliklerini sıralayacak İlerleme Raporu'nun biraz sert tonda olacağı sinyalleri geliyor. Liderlere sunulacak raporu hazırlayan Avrupa Parlamentosu üyesi Ria Oomen Ruijen, sert uyarıda bulundu. Reuters haber ajansına konuşan Ruijen, reformların yavaşladığı eleştirilerine değinerek şunları söyledi: "Türkiye dış politika konularında çok pozitif bir rol üstlendi. Bölgesindeki çatışmaları çok iyi şekilde ele aldı. Ancak bu siyasi ajandada hiçbir şey yapmamak için bahane değil..."

DIŞ POLİTİKAYA ÖVGÜ
Hollandalı parlamenter, özellikle siyasi reformlardaki ilerlemede bir "duraklama süreci" sezdiklerini vurguladı. Uzunsüredir beklenen reformların hızlandırılmaması halinde "AB hayalinin suya düşeceği" uyarısında bulundu. İlerleme Raporu'nda Ankara'nın "dış politikada attıkları adımlar, özellikle Ermenistan açılımı konusunda tebrik edilmesi" bekleniyor. Ancak raporda AB liderlerine "insan hakları, adli sistemde reform ve ordunun gücünün azaltılması" konularında adım atılması çağrısı yapılacağı söyleniyor.

'ERDOĞAN DÜĞMEYE BASMALI'
Avrupa Parlamentosu üyesi Joost Lagendijk da "özellikle ifade özgürlüğü ve Kürtlere daha fazla hak tanınması konusundaki reformların yavaş gitmesi konusunda endişeli olduğunu" söyledi. Lagendijk "Hükümette bazı kesimler Türkiye stratejik olarak çok önemli olduğu için, reformların bekleyebileceğine ve hükümetin de ne isterse yapabileceğine inanıyor. Ancak nihayetinde düğmeye basması gereken kişi Başbakan Erdoğan" diye konuştu.