kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bebek satışı yasaklanıyor

Giriş Saati : 27.11.2008 14:39
Güncelleme : 27.11.2008 22:38
Yeni Haber
Belçika'da bir çiftin yeni doğan bebeklerini Hollandalı bir aileye sattığının belirlenmesine ilişkin adli ve siyasi tartışmalar devam ederken, Parlamento bebek satışlarını yasaklamak için acil yasa önerisini gündemine aldı.

Gand kentindeki Jan Palfijn Hastanesinde geçen temmuz ayında doğum yapan Belçikalı kadın, bebeği ertesi gün Hollandalı bir çifte satarak doğum kayıtlarını bu çiftin adına yaptırdı. Olay bir süre sonra Hollanda basını tarafından ortaya çıkarılırken, Hollandalı aile çocuğu para karşılığı satın aldığını doğruladı ve hastane yönetiminin de konudan haberdar olduğunu ileri sürdü.

Söz konusu satışın yasal suç oluşturmadığını ve engellenemeyeceğini ifade eden adli yetkililer, yasal boşluk bulunduğunu, Ceza Kanunu'nda bu tür bir suç için öngörülmüş hiçbir madde bulunmadığını, satılan bebeğin biyolojik anne ve babasının hiçbir ceza göremeyeceklerini bildirdiler.

Bir çocuğun terk edilmesinin söz konusu olmadığını, olayın insan ticareti kapsamında da ele alınamayacağını belirten hukukçular, bu tür adli sorunların çözümü için yasaların güncelleştirilmesi gereği üzerinde durdular.

Gand Savcılığı, bebeği doğumdan sonra kendi çocuklarıymış gibi nüfusa kayıt ettiren Hollandalı çift hakkında soruşturma açarken, maddi ihtiyaçlarını gerekçe göstererek çocuğu sattıklarını kabul eden anne ve baba hakkında adli takibat yapılamıyor.

Belçika ve Hollanda'da söz konusu dosya siyasi ve adli makamlarca ele alınıyor. Bebeği sahiplenen Hollandalı aile, çeşitli dayanışma mesajlarından ve desteklerden güç alarak savunmasını sürdüreceğini belirtiyor.

Hollanda'da bazı makamlar, bebeğin bu aileden alınmasını, başka bir aileye evlatlık olarak verilmesini öneriyor, gerçek anne ve babasına iadesini ise mümkün görmüyorlar.

Belçikalı siyasetçiler, ülkede gazete duyurularıyla veya internet aracılığıyla, doğumdan önce veya sonra bebek satılabildiğini, bunun kabul edilemez olduğunu anlatarak, Parlamento gündemine ''apar topar''; getirilen bir yasa değişikliği tasarısını tartışmaya başladılar.

Liberal senatör Philippe Monfils kanalıyla gündeme alınan söz konusu tasarıda, çocuklarını satan çiftlere bir ila 3 yıl hapis, bin ila 10 bin Avro para cezası getirilmesi öngörülüyor.