kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Şalvarlı Picasso" resim eğitimi almak istiyor

Giriş Saati : 19.11.2008 10:34
Güncelleme : 19.11.2008 21:56
Yeni Haber
Ankara'nın Kazan ilçesine bağlı Tekke köyünde, yaptığı resimlerle ilgi çeken ilkokul mezunu genç kız, resim eğitimi alarak kendisini daha da geliştirmek istiyor.

''Haydi Kızlar Okula'' kampanyası için köylerine gelen okul müdürü tarafından keşfedilen ilkokul mezunu Ayfer Bozkurt, hiçbir eğitim almadan yaptığı resimlerle görenleri şaşkına çeviriyor.

Çevresinde ''köylü ressam'' veya ''şalvarlı Picasso'' diye tanınan Bozkurt'un bir okulun salonunda açtığı ilk kişisel sergi ilgi gördü.
Tekke köyünde geçimini çiftçilikle sağlayan ailenin iki çocuğundan biri olan Ayfer Bozkurt, maddi imkansızlıklar yüzünden ilkokuldan sonra okula gidemedi.

Eğitimine yıllar sonra yeniden başlayan Bozkurt, sınavlara girerek ortaokulu dışardan bitirmeye çalışıyor. Ayfer Bozkurt, 7 yıldır resim yaptığını, resme başladığı ilk yıllarda bazı zorluklarla karşılaştığını söyledi. İlk yıllarda tuvalini ve fırçasını kendisinin yaptığını belirten Bozkurt, şöyle konuştu:

''İmkanlarımız kısıtlıydı. Ancak haftada bir kez Kazan'da kurulan salı pazarına alışveriş için gidilir, bunun dışında çok gerekmedikçe Kazan'a gidemezdik. Bu yüzden boyasız ve fırçasız kaldığım çok oldu. Tuval bulamadığımda beyaz bir kumaşı çerçeve üzerine gerdirir tuval yapardım. Fırça bulamadığımda ise çok defa saçlarımı keserek yaptığım fırçalarla resim çizdim. Boyasız kaldığım da çok olmuştur. O zaman da kapı pencere boyasını kullanmak zorunda kaldım.''

Önceleri daha çok insan ve doğa resimleri yaptığını belirten Ayfer Bozkurt, ''Şimdilerde ise iç dünyamı yansıtan soyut resimler çiziyorum. Sevinçlerimi, hüzünlerimi coşkularımı tuvale yansıtıyorum. Kara kalem çalışmalarım da var ama ben daha çok tuvale yağlı boya çalışmayı seviyorum'' diye konuştu.

''AİLEMİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ''

İlk yıllarda ailesinin resim yapmasına karşı olduğunu belirten Ayfer Bozkurt, zamanla ailesinin bakış açısının değiştiğini söyledi. Resim eğitimi alarak kendisini daha da geliştirmek istediğini belirten Bozkurt, ''Çevremden tebrik ve teşekkür dışında kimseden bir yardım görmedim. İnsanlar beni yaptığım işten dolayı tebrik ediyor, hayranlıkla karşılıyor. Ama ben kendimi geliştirmek istiyorum. Resim eğitimi almak, yeni sergiler açmak istiyorum'' diye konuştu. Resim yapmanın kendisi için bir tutku olduğunu söyleyen Bozkurt, şunları kaydetti:

''Tanrı vergisi bir yeteneğim var. Eğitim alarak kendimi geliştirmek istiyorum. Ama köyde yaşayınca imkanlar da sınırlı oluyor. Oysa şehirde yaşayan ressamlar rahatça eğitim alabiliyor, sergi açabiliyor. Bizim maddi durumumuz iyi değil. İki aile bir evde yaşıyoruz. Kendime ait çalışma odam yok. Bugüne kadar yaklaşık 200 resim yaptım. Resimlerimi evde gelişigüzel muhafaza ediyorum. Tek istediğim bana da sahip çıkılsın, imkan verilsin. Oysa resim eğitimi alabilsem bir de küçük atölyem olsa eminim ki çok daha güzel eserler yaparım. Ama bunların hiçbirini yapamıyorum. Köyde yaşamak suç mu?''

(AA)