kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hint donanması

Korsanlara ait bir gemi batırıldı

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 19.11.2008 08:45
Güncelleme : 19.11.2008 23:08
Yeni Haber
Hindistan Deniz Kuvvetleri, Somali açıklarındaki gemilere musallat olan Somalili korsanlara ait bir gemiyi batırdığını açıklayarak, bugün üç gemi daha kaçıran deniz haydutlarına önemli darbe indirmiş oldu.

Somali açıklarında korsanlıkla mücadele için devriye gezmekte olan INS Tabar borda isimli bir Hint firkateyninin korsanların "ana gemilerinden" birisini imha ettiğini bildiren Hint donanması, INS Tabar firkateyninin karşı ateş açmadan önce "ana geminin" ateşine maruz kaldığını kaydetti.
Hint donanma sözcüsü Nirad Sinha da bölgede devriye gezen INS Tabar firkateyninin korsan gemisine yaklaşarak durmasını istediğini, ancak uyarılara rağmen karşı koyduklarını ve yaklaşırlarsa firkateyni havaya uçurmakla tehdit ettiklerini söyledi.

Geminin köprüsünde otomatik silahlar ve roketatarlarla yürüyen korsanlar görüldüğünü belirten Hint askeri yetkilisi, geminin, korsanlıkla ilgili raporlarda sözü edilen "ana gemi" tanımına uyduğunu kaydetti.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka Hint askeri yetkilisi de "Fotoğraflarda gördüğümüze göre korsan gemisi tamamen tahrip olmuş" dedi.

Korsanların kullandığı "ana gemiler", diğer gemilere saldırmak için yararlandıkları sürat teknelerini taşıyor.

Bu yılın başından beri Somali açıklarında ve Aden Körfezi'nde aralarında Türk gemilerinin de bulunduğu 94 gemiye saldırıldı. Şu anda ise 16 kadar gemi, 250 mürettebatla hala ülkenin kuzeyindeki Eyl kasabasında korsanların elinde bulunuyor.

"KORSANLAR KONTROL EDİLEMEZ HALE GELDİ"

Öte yandan Merkezi Malezya'da bulunan Uluslararası Denizcilik Bürosu, Somalili korsanların kontrol edilemez hale geldiğini bildirdi.

Büronun Korsanları İzleme Merkezi Müdürü Noel Choong, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''son haftalarda izlenen durum, bölgedeki güvenliğin artırılmasına rağmen, şiddet eylemleri ve gemi kaçırma olaylarının anormal biçimde yükseldiğini göstermektedir'' ifadesini kullandı.

Korsanlar için risklerin azlığı, onları caydırmaya yönelik önlemlerin olmayışı gibi nedenlerle saldırıların süreceğini belirten Choong, ''durum şimdiden kontrol edilemez halde. ABD ve uluslararası toplum bu tehdidi sonlandırmalı'' dedi.

SUUDİ TANKERİNİ KAÇIRAN KORSANLAR FİDYE İSTEDİ

Öte yandan Suudi Arabistan petrol tankeri Sirius Star'ı kaçıran Somalili korsanların fidye talebinde bulunduğu bildirildi.

Kendisini korsanlardan biri olarak tanıtan bir kişi, El Cezire televizyon kanalındaki konuşmasında, eylemlerine son vermek için fidye istediklerini belirterek, ''Müzakereciler fidye konusunda anlaşmaya varınca, para tankere getirilecek'' dedi.

Adının Farah Abd Cameh olduğunu söyleyen korsan, ''Geminin güvenliğini sağlayacağız. Para sayılacak'' diye konuştu ve sahte paraları tanımak için gereken teçhizata sahip oldukları uyarısında bulundu.
Korsan, istenen fidye miktarını ise açıklamadı.

Sirius Star, 15 Kasımda Hint Okyanusu'nda seyrederken korsanların eline geçmişti.

SOMALİLİ BAZI İŞ ADAMLARI KORSANLAR TARAFINDAN
KAÇIRILAN SUUDİ TANKERİNE GIDA YARDIMINDA BULUNDU


Somalili korsanlar tarafından kaçırılan Suudi tankerine, bazı Somalili iş adamları tarafından gıda yardımında bulunuldu.

Bölgenin ileri gelenlerinden Dahir Muhammed Abdül, "MV Sirius Star" adlı tankeri kaçıran korsanlar aracılığıyla gemidekilere iletilmek üzere Haradhere kentindeki bazı iş adamlarının kıyıya gıda, sigara ve içecek gönderdiğini söyledi.

"MV Sirius Star", cumartesi günü Somalili korsanlar tarafından kaçırılmıştı.25 kişilik mürettebatı bulunan tanker iki milyon varil petrol taşıyor.

Korsanlar, tankeri serbest bırakma karşılığında fidye talep etmişlerdi.

İSVEÇ, 2 SAVAŞ GEMİSİYLE BİR DESTEK GEMİSİ GÖNDERİYOR

İsveç hükümeti, Aden Körfezinde Somalili korsanların saldırılarına karşı Birleşmiş Milletler Gıda Programı yardım konvoylarının korunmasına yardımcı olmak üzere bölgeye 2 donanma gemisi ile bir destek gemisi göndermeyi planladığını açıkladı.

İsveç hükümet sözcüsü Mikael Ostlund, Somali'ye gönderilecek gemilerin İngiltere liderliğindeki Avrupa Birliği filosuna dahil olacağını söyledi.

Ostlund, yaklaşık 145 kişilik personel taşıyacak İsveç gemilerinin nisandan önce bölgeye konuşlanamayacağını belirtti.

İsveç gemilerinin Somali açıklarına konuşlanması kararının, gelecek yıl başında parlamento tarafından onaylanması bekleniyor.

"KORSANLARIN NE İSTEDİĞİ BELLİ DEĞİL"

Bu aradaYemen açıklarında korsanların ele geçirdiği ''Karagöl'' adlı Türk gemisinin sahibi YDC Denizcilik A.Ş'nin avukatı Kubilay Marangoz, korsanların ne istediğinin henüz belli olmadığını bildirdi.

Marangoz, Türk bayraklı ''Karagöl'' adlı 5 bin ton kimyasal madde yüklü geminin halen korsanların kontrolü altında bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Gemi mürettebatı, günlük hayatını sürdürüyor. Personelde herhangi bir sorun yok. Korsanlar izin verdiği sürece, hem aileleriyle, hem de bizlerle görüşüyorlar. Sağlık durumları iyi. Korsanlar, henüz bizimle irtibata geçmedi. Bizlerle temasa geçmelerini bekliyoruz. O zaman ne istediklerini sorup öğreneceğiz. Korsanların ne istediği daha belli değil. Beklemedeyiz.''

''Karagöl'' adlı Türk gemisi, bir hafta önce Hindistan'ın Bombay Limanı'na gittiği sırada Yemen açıklarında 14 mürettebatıyla birlikte korsanlarca kaçırılmıştı.

Öte yandan yine korsanlar tarafından Somali açıklarında 20 mürettebatıyla birlikte 29 Ekimde kaçırılan ''Ya-Sa Neslihan'' adlı geminin bağlı bulunduğu Ya-Sa Denizcilik yetkilileri de, konuyla ilgili henüz bir gelişme olmadığını bildirdi.