kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Su tasarrufu hayati önem taşıyor

Giriş Saati : 19.11.2008 11:00
Güncelleme : 19.11.2008 21:56
Yeni Haber
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kuraklığın olmadığı, susuzluğun yaşanmadığı, güvenli ve sağlıklı bir gelecek için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Özhaseki, son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın, su kaynaklarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Dünyanın diğer ülkeleri gibi Türkiye'nin de kuraklıktan etkilenecek ve su sıkıntısı yaşayacak ülkeler arasında gösterildiğine dikkati çeken Özhaseki, şöyle devam etti:

''Kayseri'nin mevcut su kaynakları 2050 yılına kadar ihtiyacı karşılayabilecek kapasite ve kaliteye sahiptir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü de güzel şehrimizin gelecekte su sıkıntısı çekmemesi için modern altyapı yatırımlarını başarılı bir şekilde sürdürmektedir. KASKİ'nin bu örnek çalışmalarına, Kayserili hemşehrilerimizin su tasarrufu konusunda gösterecekleri hassasiyet büyük destek olacaktır.

Kuraklığın olmadığı, susuzluğun yaşanmadığı güvenli ve sağlıklı bir gelecek için hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Kayseri'de ve ülkemizde su sıkıntısı yaşamamak için suyumuzu bilinçli tüketelim, heba olmasına izin vermeyelim.''

KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan da küresel ısınmanın yağışların azalmasına ve su kaynaklarının tükenmesine neden olduğunu, bu nedenle su kullanımında tasarrufun hayati önem taşıdığını belirtti. Kayseri'de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 65 ton olduğunu dile getiren Batukan, bunun büyük bölümünün tuvalet, banyo ya da duşta tüketildiğini anlattı. Batukan, bu alanlarda su tasarrufuna özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''Son yıllarda yaşanan kuraklık, halkımızın su tasarrufu konusundaki duyarlılığını artırmıştır. Evlerimizde alacağımız küçük tedbirlerle günde yaklaşık 50-100 litre içme suyunu tasarruf etmemiz mümkündür. Söz konusu tedbirler su rezervlerimizin verimli kullanılmasının yanı sıra daha düşük su faturası olarak aile bütçemize doğrudan yansıyacatır. Dünyanın en kıymetli varlığı olan suyun her damlası değerlidir, boşa akmasına izin vermeyelim.''

''2025'TE SU KITLIĞI ÇEKECEĞİZ''


Dünyadaki mevcut suların yalnızca yüzde 2.5'inin tatlı su olduğunu belirten Batukan, bu suyun da sadece yüzde 1'inin kullanılabilir nitelikte olduğunu söyledi.

Ender Batukan, dünyada 1 milyardan fazla insanın temiz içme suyuna erişemediğini, 2 milyar 400 bin insanın ise arıtma tesislerinin bulunmadığı sağlıksız ortamlarda yaşadıklarını kaydederek, sağlıksız sular nedeniyle her gün 25 bin kişinin yaşamını kaybettiğini anlattı.

Türkiye'de ise sınırlı su kaynaklarının bugün ki ihtiyacı ancak karşıladığını ifade eden Batukan, su kaynaklarından elde edilen kullanılabilir su miktarının 110 milyar metreküp olduğunu bildirdi. Bunun yüzde 72'sinin tarımsal sulamada, yüzde 12'sinin sanayide, yüzde 16'sının ise içme ve kullanma suyu olarak tüketildiğini anlatan Batukan, şöyle dedi:

''Hızlı nüfus artışı, sanayileşme, su kirliliği ve yıllık yağış ortalamasının düşük olması su kaynaklarımızı tehdit etmektedir. 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin su kıtlığı çekeceği tahmin edilmektedir. Bu tarihte su sıkıntısı çekmeye başlayacak ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Ülkemizdeki kişi başına düşen yıllık su miktarı 1600 metreküptür. Bunun 2020 yılında bin metreküpe düşeceği tahmin edilmektedir.''

KASKİ Genel Müdürü Batukan, Kayseri'nin içme suyunun ise Erciyes Dağı'ndan beslenen 108 sondaj kuyusundan karşılandığını kaydetti. Bu kaynaklardan saniyede 1566 litre su sağlandığını belirten Batukan, İçme Suyu Rehabilitasyon Projesi sonucu 1998 yılında yüzde 54 olan genel su kayıp oranının yüzde 17'ye düştüğünü söyledi.

(AA)