kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her 3 kanserden 2'si önlenebilir

Giriş Saati : 19.11.2008 11:19
Güncelleme : 19.11.2008 21:56
Yeni Haber
Kanserden korunma hedefleri arasında tütün kullanımının engellenmesi, beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması gibi faktörler yer alıyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Karabulut, tüm kanserlerin yaklaşık üçte ikisinin potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğunu belirterek, "Kanser nedenlerine bakıldığında ilk sırada tütün gelmektedir. Diğerleri ise diyet-obezite, çevresel etkenler, aile hikayesi, alkol, radyasyon, güneş ışığı olarak sıralanabilir" dedi.

Kadın ve erkeklerde görülme sıklığına göre bakıldığında erkeklerde birinci sırada prostat kanserinin, ikinci sırada akciğer, üçüncü sırada kolorektal kanserlerin geldiğini kaydeden Doç. Dr. Karabulut, "Kadınlarda ise meme, akciğer ve kolorektal kanserler ilk üç sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümler yetişkin yaş grubunda erkeklerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Doç. Dr. Karabulut, kanserden korunma hedefleri arasında ilk sıralarda tütün kullanımının engellenmesi, diyet ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması, fiziksel aktivitenin sağlanması, alkol alımının azaltılması, ultraviyole ışınlarından korunma gibi faktörlerin yer aldığını belirtti.

Doç. Dr. Karabulut, "Meyve ve sebzelerin fazla alınmasıyla akciğer kanseri görülme olasılığı arasında ters ilişki vardır. Yüksek yağ ve kolesterol içerikli diyetin akciğer kanseri olasılığını arttırdığı düşünülmektedir. Aşırı alkol alımı baş boyun kanseri riskini arttırmaktadır. Tuzlanarak saklanan sebzeler, yüksek ısıda pişirilen yiyecekler ve küflü yiyecekler kanser riskini arttırmaktadır. Yüksek ısıda, direk alevler üzerinde, ızgarada ya da dumanda pişirilen yiyeceklerde oluşan maddeler de mide kanseri riskini yükseltmektedir. C ve E vitaminleri ile diğer antioksidanlar mide kanserine karşı koruyucu rol almaktadır" dedi.

Tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişinin tütün kullanımına bağlı kansere yakalandığının tahmin edildiğini ifade eden Karabulut, "Yapılan çalışmalar 1 milyar kişinin sigara, 600 milyon kişinin de tütün çiğneme alışkanlığı olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

(İHA)