kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çin'in en detaylı ay haritası

Giriş Saati : 12.11.2008 15:28
Güncelleme : 12.11.2008 23:08
Yeni Haber
Çin'in bugüne kadarki en detaylı ay haritası hazırlandı. Haritanın fotoğrafları geçen ay fırlatılan Chang'e-1 adlı uydu tarafından çekildi.
Ulusal Savunmayla İlgili Bilim, Teknoloji ve Sanayi İdaresi yetkilileri, Milli Müzede gazetecilere gösterilen haritanın ne zaman yayınlanacağı hakkında bilgi vermedi.

Haritanın hazırlanması, Çin'in üç aşamalı ay araştırma programının ilk aşamasının tamamlanması olarak değerlendirildi. Cheng'e-1, ayın üç boyutlu görüntülerini çekme, ay yüzeyindeki kimyasal unsur ve maddelerin miktarını ve dağılımını belirleme, ay toprağının özelliğini tespit etme ve yerküreden 40 ila 400 bin kilometre uzaklıktaki uzay ortamını inceleme çalışmalarında kullanıldı.

Bu arada, Chang'e-2 adlı ikinci uydunun 2011 yılı sonuna kadar fırlatılacağı açıklandı. Böylece Çin'in ay projesinin ikinci aşaması başlayacak. Chang'e-2, ay yüzeyine yumuşak inişle ilgili araştırmalarda kullanılacak ve 2012 yılında gerçekleştirilmesi planlanan ikinci aşamada Uzun Yürüyüş serisi taşıyıcı füzeyle Chang'e-3 adlı üçüncü uydu yollanacak.

Son aşamada ise Chang'e-3 aydan örnekler toplayarak 2017 yılında dünyaya dönecek.

Ay keşfi uydusu Chang'e, adını bir Çin efsanesindeki savaş tanrısı ve usta ok atıcısı Houyi'nin karısı Chang'e'den aldı. Acıklı efsaneye göre, Houyi'nin hayatı talihsiz bir şekilde son bulur. Chang'e ise kendini yalnız başına ayda yaşamaya mahkum eder.