kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1 atom bombası kayıp

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 12.11.2008 11:30
Güncelleme : 12.11.2008 23:08
Yeni Haber
BBC'nin yaptığı bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri, 1968'deki bir uçak kazasından sonra Grönland'deki buz kütlesinin altına düşen nükleer bombalardan birinin kayıp olduğu ortaya çıktı.

1950 yılında yapıldığından bu yana Grönland'daki Thule Hava Üssü, Kuzey Kutbundan gelen füzeler için tarama yapabilmesiyle, Amerika Birleşik Devletleri için stratejik öneme sahip oldu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Sovyetler Birliği'nin bu üssü Amerika'ya karşı bir nükleer darbe başlatmak için kullanabileceğini düşünerek 1960 yılında "Krom Kubbe" uçuşlarını başlattı. Nükleer bomba yüklü B52 bombardıman uçakları Thule üzerinde dönmeye başladı ve herhangi bir tahribat olması halinde Moskova'ya doğru ilerlemeye programlanmışlardı.

Grönland, Danimarka'nın özerk bölgesi ama Danimarka'nın bu bölgesi üzerinde nükleer bomba taşımak bir sır olarak saklanıyordu.

BBC'nin haberine göre, 21 Ocak 1968 günü yapılan devriye uçuşu sırasında, bir Amerikan uçağı düştü. Amerikalı askerler, Grönland yerlileri ile Danimarkalı yetkililerin bulduğu iki pilot, uçaklarının üsten birkaç mil uzaklıkta bir buz kütlesinin üstüne düştüğünü ve uçakta 4 adet nükleer bomba olduğunu söyledi.

Dört nükleer bombanın etrafındaki patlayıcılar infilak etti ancak asıl nükleer aletler patlamadı. Kazadan sonra seri numarası 78252 olan kayıp bombayı bulmak için bir denizaltı gönderildi. Denizaltının gerçek amacı Danimarkalı yetkililerden saklandı. Ancak teknik problemler, kışın yaklaşması ve buzlanmanın çoğalması gibi nedenlerle denizaltının arama görevi başarısızlıkla sonuçlandı.

Kazadan sonra ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bombaların imha olduğunu açıkladı.

Ancak BBC tarafından elde edilen gizli belgelere göre, kaza enkazını toplayan araştırmacılar bombalardan yalnızca 3'ünün bulunabildiğini savunuyor.

* BBC'DEKİ HABERİN ORİJİNAL METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...