kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Domates, endometriyozise iyi gelebilir

Giriş Saati : 12.11.2008 16:11
Güncelleme : 12.11.2008 23:08
Yeni Haber
Yapılan bir araştırma, domatesteki bir antioksidan maddenin, kadınlarda şiddetli karın ağrısının sebeplerinden endometriyozisin tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koydu.

ABD'nin Detroit kentindeki Wayne Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, dokular üzerinde yaptıkları çalışmalarla, domatese kırmızı rengini veren likopen adlı pigmentin, endometriyoziste görülebilen normal dışı doku yapışmasına yol açan proteinleri engelleyebildiğini belirledi.

Bulguların henüz ilk aşamada olmasına rağmen, araştırma sonunda domates ve domates ürünleri ağırlıklı beslenmenin, karında ağrılara yol açan doku yapışmasını denetim altına alabileceğinin ip uçlarına ulaşıldı.

Araştırmaya başkanlık eden doktor, laboratuvar ortamında insan hücrelerini likopene maruz bırakarak, doku yapışmasına yol açan proteinler üzerindeki etkisini ölçtü. Araştırma sonunda protein seviyesinin önemli oranda azaldığı tespit edildi.

Yapılan tespit sonunda doktorlar, domateste bulunan likopenin ameliyat sonrası doku yapışmaları ya da endometriyozis tedavisinde faydalı olabileceğini öngördü.

ENDOMETRİYOZİS NEDİR

Rahmin içini kaplayan endometrial dokunun, normal bulunması gereken yer olan rahimin iç kısmı dışında herhangi bir yerde bulunması durumuna denir. Bu dokular, genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve karın içi zarında yerleşir. Bunların dışında bu dokular, daha seyrek olarak bağırsaklarda, mesanede, rahim ağzı, vajina hatta idrar yolları ve akciğerlerde bile bulunabilir.

Endometriyozis, şiddetli karın ağrısı, mesane sorunları hatta kısırlığa yol açabiliyor.