kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Seansa girmeyen brokerlar tepkilerini İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’a gösterdi.

'Adamdan sayılmadık kapıya konduk'

BARIŞ ERGİN
08.11.2008
SPK'nın "Aracı kurumlar borsada 2 broker bulundurabilir" tebliği yıllardır İstinye'de dirsek çürüten brokerlara eylem yaptırdı. Yüzlerce broker İMKB binası önünde seansa girmeyerek tepkilerini dile getirdi * Tebliğ, 200 kadar brokerı işinden edecek. Brokerlara bir dokunduk bin ah işittik. 5 yıldır zam alamayan, seansta mide kanaması geçirip işi bırakamayan brokerlar adam yerine konmamaktan şikâyetçi oldu ..
Finans sektörü 2001'de yüzde 50'lere varan oranlarda eleman çıkarmalara şahit oldu. Bankacılar, borsa çalışanları, sigortacılar işlerini kaybetti. Aynı tehdit çok değil sekiz yıl sonra yine gündemde. Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) broker eylemi vardı. Broker'ların eylemlerinin sebebi SPK'nın uzaktan erişime yönelik yeni uygulamaları. Sermaye Piyasası Kurulu 1 Ocak 2009'dan itibaren telefonla borsadaki brokera emir iletmeyi sona erdirecek.

SEKİZ KRİZ GÖREN VAR
Bu kararla birlikte tüm işlem emirleri aracı kurumların emir ilettiği ExAPI sistemi ile yapılacak. Kısacası işler elektronik yapılacak. Brokerlara ihtiyaç kalmayacak. İşte kıyamet de tam burada koptu. İMKB'nin üzerinde ciddi bir Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) baskısı olduğu tüm eylemcilerin ve hatta içeride işlem yapan arkadaşlarının ortak kanaatiydi. Kararlı oldukları da her hallerinden belli çünkü aralarında 20 yıldır çalışan ve sekiz kriz görmüş olanlar var. 5 yıldır maaşlarına zam yapılmadığını ve itibarlarının eskiye oranla çok azaldığını belirten broker'ların bazıları deprem veya bombalama eylemlerinde bile görevlerinin başında olduğunu ve işten çıkarmaları hak ettiklerini düşünmediklerini söylüyor. Suçlu olarak belirlenen ise Türkiye'ye gelen yabancı aracı kurumlar. Brokerlara göre bu kurumların işlem yapmaya başlamasının hemen ardından işler kötüye gitmiş.

ÇÖZÜM BASİT
ExAPI sistemi de Türkiye'de beş senedir var. Yabancı kuruluşların mevcut komisyon miktarlarını vermemek için bu duruma gelindiğini belirten broker'lara göre çözüm basit. Her aracı kurumun oda ve makine kirası vermesinin engellenmesi halinde işlerin yoluna gireceği düşünülüyor. 'Borsa kar amacı güden bir kurum değildir' diyen eylemcilere göre, İMKB gereksiz para harcıyor. Tuncay Artun döneminde borsanın en şaşalı dönemini yaşadıklarını söyleyen eylemciler, onun döneminde en iyi çalışma koşullarına sahip olduklarını dile getirdi.