kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Aaron Kohen - Flori Kohen

Ferzan Özpetek filmleri gibi bir hayat yaşadık...

BUGE CANKAT - GÜNAYDIN
06.11.2008
'Allah'a Övgüler' albümünde Abdullah Gül için okunan Anoten duası ile dikkat çeken Aaron Kohen ve eşinin filmlere konu olacak bir hayatı var. Kohen çifti: Ferzan Özpetek hayatımızı film yapmalı..
Kulağımıza gelen ilk duyum şuydu: Bir Yahudi müzisyen 'Allah'a Övgüler' adlı bir albüm çıkarmış, albümün içinde de, sinagoglarda cumhurbaşkanını Kutsama Duası olarak söylenen Anoten Duası yer alıyormuş. Ve o dua bu albümde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için söylenmiş! İlginç bulduk; bu müzisyeni (Aaron Kohen) bulmak ve duanın hikayesini öğrenmek istedik hemen... Ama hikayenin içinden çok hüzünlü başka bir hikaye çıktı karşımıza. Aşkı için Yahudi cemaatini karşısına alan görevinden alınmış eski bir din adamının ve eşinin (Flori Kohen) filmlere konu olacak hayat öyküsü...

* Sinagoglarda hazan (duahan) olarak çalışmayı neden bıraktınız?
Aaron Kohen.: Genç yaşta emekli edildim. Eşimle olan evlenme hikayem nedeniyle...

* Nasıl bir hikaye bu?
A.K.: 2001'de sinagogda çalıştığım dönemde tanıştım kendisiyle. 26 yıllık evliliğinde mutluluğa ulaşamamıştı ve boşanmak üzereydi. Onun evine dua için gitmiştim. İçindeki sevgiden etkilendim. Eşinden boşandıktan sonra evlenme teklif ettim.

AÇLIKLA MÜCADELE ETTİK
* Buraya kadar her şey yolunda gözüküyor...
A.K.: Benim soyadım Kohen. Soyadı Kohen olan Museviler'in bakire bir hanımla evlenmesi gerekmektedir. Eşim dul olduğu için hahambaşımızın kararıyla bu görevim elimden alındı.

* Dini açıdan izin çıkmadan mı evlendiniz?
A.K.: Evet Türk kanunlarına göre evlendim.

* Aşk her şeyden üstün geldi o zaman...
Onların kararına saygılıyım. Ama yaşadığım mutluluğun büyüklüğü onların kararından büyük. Bu arada bir Kohen'in bıraktığı eşi başka bir Kohen alabilir. Eşimin eski eşi de Kohen'di. Dini açıdan günah işlemedim. Ama görmezden geldiler.

* Bayan Kohen az önce eşiniz bu konuyu anlatırken masadan kalkıp gitmek istediniz. Neden?
A.K.: Çok acı çektik. Açlık, sefalet...
Flori Kohen.: Bizi ölüme mahkum ettiler.

* Anlatır mısınız biraz?
F.K.: Ben St Benoit'da Fransızca hocasıydım. Birden okuldan çıkartıldım, eşim de sinagogtan... Eşyaları 3-4 milyara sattık. O parayla kredi kartı borçlarını ödedik ve İsrail'e gitmek zorunda kaldık.
A.K.: Cemaatimiz kendi yetiştirdiği evlatlarına iş istihdamı vermedi. Bu bilgeliğe yakışmaz.

* Mutluluğu İsrail'de bulabildiniz mi?
A.K.: İsrail'de süründük. Dayım burada "Hepimiz kendimiz için yaşarız" dedi ve kapısını kapattı. Beni yetiştiren hocam da 'Madem sinagogtan atılmışsın bir tekme de ben atıyorum' dedi.
F.K.: Kimse yardım etmedi. Pislikten sarılık oldum. Hapishane gibi bir yerde kalıyorduk. Bana temizlikçilik ve manikürcülük teklif ettiler. Hocalığımı görmezden geldiler. Tekrar İstanbul'a geldik. Bebek Parkı'nda üç gün aç yattık.

* Şu an nasıl geçiniyorsunuz peki?
Cemaatin bağladığı fakirlik maaşıyla...