kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fırat gitti, Aksu geldi

Ergun AKSOY ANKARA
08.11.2008
AK Parti'de Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat tüm görevlerinden istifa etti. Sağlık nedeniyle görevlerinden ayrıldığını bildiren Fırat'ın yerine eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu getirildi..
AK Parti'de ikinci adam konumundaki Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, görevlerinden istifa etti. Fırat "Partideki görevimi milletvekili olarak sürdüreceğim" dedi. Edinilen bilgilere göre Fırat'ın istifa süreci Başbakan Erdoğan'ın, son olarak Hakkâri'de bölge halkına yönelik "Tek bayrak, tek devleti kabullenmeyenlerin bu ülkede ne işi var" sözleriyle başladı.

'AYRILMA' ISRARI
Erdoğan'ın yine İstanbul'da PKK lehine gösteri yapanlara bir vatandaş tarafından pompalı tüfekle ateş açılmasını değerlendirirken, "Sabır ama nereye kadar imkânı dahilinde vatandaş kendini savunacaktır" sözleri Fırat için bardağı taşıran son damla oldu. Fırat, kapsamlı anayasa değişikliğinin rafa kaldırılmasından da rahatsızlık duyduğunu zaman zaman gündeme getiriyordu. Salı günü yapılan MYK toplantısında konu gündeme geldi. Erdoğan, sözlerinin yanlış anlaşıldığı açıklamasına karşın, Fırat'ın eleştirileriyle karşılaştı. Fırat, MYK toplantısı sonrası Erdoğan'la yaptığı görüşmede istifasını sundu. Başbakan Erdoğan'ın, "ayrılma" ısrarına karşın Fırat, MKYK ve MYK'dan istifasına ilişkin dilekçesini verdi.

'ÇOK YORULDUM'
Fırat dün toplanan MKYK toplantısına da katılmadı. Toplantıda Fırat'ın görevden ayrıldığını Erdoğan açıkladı ve Fırat'tan boşalan koltuğa eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun getirildiğini duyurdu. SABAH'a konuşan Fırat, şunları söyledi: "İki gün önce bu kararı aldım. Sağlık sorunların var. Çok yoruldum. Sayın Başbakan ayrılmamam için çok ısrar etti ama kararlıydım. Partime milletvekili olarak hizmet edeceğim." Fırat, uzun bir süredir CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluk iddialarıyla boğuşuyordu. Her fırsatta Kılıçdaroğlu'na yanıt veren Fırat'a Başbakan Erdoğan, her fırsatta sahip çıktı. Fırat'ın adı bir önce DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve bazı DTP'li milletvekilleriyle yediği yemekle de gündeme gelmişti. Fırat'ın DTP'lilerlede sürekli dirsek temasında bulunması parti içindeki Karadeniz ve İç Anadolulu vekiller tarafından tepkiyle karşılanıyordu. Erdoğan, AK Parti'de ikinci adam konumunda olan Adıyamanlı Fırat'ın istifasından sonra Güneydoğu dengesini bozmamaya özen gösterdi. Erdoğan, bu koltuğa Diyarbakırlı Abdülkadir Aksu'yu Aksu'yu getirdi. Aksu, Doğu ve Güneydoğu'da sevilen bir isim olarak gösteriliyor. Erdoğan, Aksu'yu ikinci adam konumuna getirerek seçimlerde Diyarbakır'da iddialı olduğunu gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun ortaya attığı rüşvet iddiaları nedeniyle 2 Eylül'de Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Şaban Dişli'nin yerine Bülent Gedikli getirildi. Gedikli'den boşalan mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na ise Balıkesir milletvekili Ahmet Edip Uğur atandı. Erdoğan, istifa konusunda şunları söyledi: "3 gün önce sağlık nedenlerini bana ifade etti. 'Artık ben yoruldum, hizmette milletvekili olarak devam etmek istiyorum' dedi. Kendisini anlayışla karşıladım." Erdoğan, Fırat'ın izlenen Güneydoğu politikası nedeniyle istifa ettiği iddialarının anımsatılması üzerine "Hayır. Biz her konuyu müzakere ederiz" dedi. Fırat'ın, Kılıçdardoğlu'nun yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ettiğinin öne sürüldüğü yönündeki soruya Erdoğan "İstifa olayının bununla yakından, uzaktan hiçbir alakası yok. Bu işin başından beri de mesai arkadaşıma güveniyorum" yanıtını verdi.