kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Süper Başkan' geliyor

Bülent AYDEMİR ANKARA
08.11.2008
Terörle Mücadele Koordinasyon Birimi taslak çalışması tamamlandı. Son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceği yapılanmada birimin başına müsteşar değil, süper yetkili başkan atanacak..
Aktütün saldırısının ardından terörle mücadele zirvelerinde hükümet ve askerin üzerinde uzlaştığı, "Terörle Mücadele Koordinasyon Birimi" üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Yeni yapılanmada kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak, strateji geliştirecek birimin başına bir "Müsteşar" değil, süper yetkili, "Başkan" atanacak. Jandarma eskiden olduğu gibi yine Genelkurmay emrinde çalışacak ancak gerekli görüldüğünde, süper yetkili "Başkan"a hesap verecek. Son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceği taslağın ayrıntılarına SABAH ulaştı. İşte Türkiye'nin yeni terörle mücadele birimi ve yetkileri:

* Başlangıçta güçlü bir "müsteşarlık" olması planlanan koordinasyon biriminin profili düşürüldü. İçişleri Bakanlığı bünyesinde müsteşarlıktan alt seviyede; genel müdürlük ve müsteşar yardımcılığının üstünde bir yapı olacak. Bu yapının adı "Terörle Mücadele Başkanlığı" olacak.

* Başkanlığın başına, "tam yetkili" bir sivil "başkan" olarak atanacak. Adı "Terörle Mücadele Başkanı" olacak. Yetkilerini, çıkarılacak Teşkilat Kanunu'ndan alacak.

HER KURUMDAN BİLGİ ALABİLECEK

*
Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu birime bağlanması düşüncesinden, "askeri çekincelerle" vazgeçildi.

* Birim başkanı istediğinde Genelkurmay, Jandarma, Emniyet, MİT dahil her kurumdan gerekli bilgiyi isteyebilecek. Bu yetki, yasaya da konulacak ancak buna uyulmaması durumunda herhangi bir yaptırımı bulunmuyor.

* Emniyet Genel Müdürlüğü'nün müsteşarlığa dönüştürülmesi gibi bir plan yok.

* Başkanlık ile birlikte İçişleri Bakanı'nın başkanlık edeceği bir kurul ihdas ediliyor. Oluşturulacak bu kurulda, Genelkurmay, Jandarma, MİT ve Emniyet yetkilileri de yer alacak.

HAVUZDAN VAZGEÇİLDİ

*
Başkanlık, terörle mücadelede strateji geliştirme, kurumlar arası koordinasyon, uygulamayı takip gibi görevler yürütecek. Ancak terörle mücadelede operasyona yönelik anlık gelişmeler başkanlığın görev alanının dışında olacak.

* Başkanlık bünyesinde istihbarat havuzu kurulması düşüncesinden de vazgeçildi. Anlık istihbaratlarla da ilgilenmeyecek Başkanlık, uzun vadeli, ileriye dönük, değerlendirmeye muhtaç istihbari bilgilerle ilgilenecek. Ancak istediğinde kurumlardan istihbarat bilgisi isteyebilecek.

* Başbakanlık bünyesinde halihazırda görev yapan Güvenlik İşleri Başkanlığı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ile bu yeni yapının ilişkileri teşkilat kanununda tarif edilecek. Teşkilat Kanunu'nun yanı sıra yeni birim için bazı yasalarda da küçük değişiklikler gerekiyor.