kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
CARİ AÇIK OSMANLI’DAN BERİ DERT... Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin cari açığı Osmanlı’dan bu yana finanse edemediğini syledi.

'Parayı kumarda mı kaybettik ülkede başarı hikâyesi yazdık'

08.11.2008
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özel sektörün 191 milyar dolara ulaşan dış borcuna dönük eleştirilere tepki göstererek, "Bu borçlanma ile Türkiye başarı hikâyesi yakaladı" dedi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün dış borcunu yönelik eleştirenlere değinerek, "Bu parayı borç alıp da kumarda mı kaybettik?'' dedi. Antalya İli Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel kriz ortamına, büyüme temposunun düştüğü, dış cari açık ve özel sektörün dış borçlarının arttığı bir dönemde yakalandığını söyledi. Küresel krizin etkilerinin, cari açık, finansman, vergi gelirlerinde, dış ticarette ve turizmde görüleceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, " Türkiye cari açığını Osmanlı'dan bu yana finanse edemedi. Cari açığı finanse edemediği zamanlarda da kriz yaşadı" dedi.

KRİZ REELE KAYIYOR
Küresel krizin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaydığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Kriz mali sektörden reel sektöre kayıyor" değerlendirmesinde bulundu. Ağustostan itibaren yüksek cari açık ve finansman kalitesinin bozulduğunu, yabancı sermayenin kaçtığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, reel söktürün dış borcunun çok fazla olmasını eleştirenlere de kızdı. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Özel sektörün 191 milyar dolar dış borcu var. Reel sektörün bu kadar dış borcu olması eleştiriliyor. Bu parayı borç alıp da kumarda mı kaybettik? Ülkenin ihracatı 36 milyar dolardan 136 milyar dolara çıktı. Bu borçlanma ile Türkiye başarı hikâyesi yakaladı. Bunları borçlanmadan nasıl yapacaktık?"