kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Körfez tahvili geliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde verdiği Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda, işadamlarının ilgi odağı Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ti. Şimşek, kaynak arayışı içindeki iş dünyasının birbirinden ilginç öneri ve isteği ile karşılaştı.
Örneğin, Sanko'nun patronu Abdülkadir Konukoğlu, "Mesele Kasım 2008-Mart 2009 arasını atlatmak. Bankalar kredi vermiyor. Banka riskleri için gerekirse Merkez Bankası devreye girmeli" dedi.
TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise "KOBİ tahvil fonu kurulabilir. Hazine garanti verebilir. TOBB belli oranda destek olabilir. Biner dolarlık tahvil ihraç edilir" formülünü ortaya attı. Şimşek, kimseye söz vermedi. Ancak sohbetin bir noktasında, bizim sorumuz üzerine "Körfez Tahvili" gündeme geldi.
Hükümet, finansman sıkışıklığını aşmak için 2003'de düşündüğü, "Sukuku icara" olarak bilinen enstrümana dönme kararı aldı. İslami sermayenin faiz hassasiyeti nedeni özel olarak oluşturulan bu enstrüman daha önce de düşünülmüş, ancak laiklik tartışmaları nedeni ile kullanılamamıştı. Şimdi, siyasi komplikasyon yaratmaması için Türkiye'nin şartlarına uygun, karma model geliştirilecek.
Bir tür Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) veya Gelir Ortaklığı Senedi ihraç edilecek. Kamu gayrimenkulleri ile altyapı tesislerinin (baraj, otoyol, köprü vb) gelirlerine endeksli bu kağıtlar, karzarar ortaklığı gibi işleyecek. Kamu varlıklarının , 'geri alım vaadiyle satış' veya 'kira' işlemlerini Hazine üstlenecek. İhraç edilen tahvili alanlar, teminatı olan varlıkların getirisine ortak olacak. Alıcıların kuşkusunu gidermek için belli bir kar veya hazine garantisi verilmesi de söz konusu. 500 milyon dolarla başlayacak ilk kağıt ihracının başarısına göre 10 milyar dolara kadar fon bulunacağı tahmin ediliyor.