kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince

AB haksız rekabeti gidermezse kredi sınırsız garanti veren ülkeye açılır

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
17.10.2008
Ersin Özince, IMF heyetine sınırsız mevduat güvencesinin haksız rekabet yarattığını söyledi ve ekledi: "Bu giderilmezse Türk bankaları dış ticaret işlemlerinde sınırsız güvence veren ülkelerle çalışır"..
Küresel mali krizin kontrol altına alınmaya çalışıldığı bir ortamda "program sonrası izleme" çalışmaları kapsamında Türkiye'de bulunan IMF heyetinin ilk işi bankacılık sistemini yakın gözetim altına almak oldu. Yeni programın çerçevesinin de müzakere edileceği temaslar kapsamında, öncelikli gündem maddesini finansal sektör oluşturdu. Mevduat güvencesinin sınırının gözden geçirilebileceği tezi de sohbet arasında gündeme geldi.

DARALMA BAŞLAYABİLİR'
IMF'nin yeni Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elkan'ın Türkiye izlenimleri, önceki gün Bankalar Birliği'ndeki görüşme ile başladı. IMF tarafı, fikir alışverişi şeklinde geçen toplantıda ağırlıklı olarak bankaların likidite durumunu, sermaye yeterliliğini, kur ve kredi riskini sordu. Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek kredi daralmasının ekonomik büyümeye olumsuz yansıması olacağı tespitinde bulundu. Türk bankacılarsa bazı AB ülkelerindeki sınırsız mevduat güvencesinin haksız rekabet yarattığına dikkat çekti. Özellikle, mevduat çekilişi yaşanmadan Yunanistan'ın tek taraflı sınırsız mevduat güvencesi vermesi eleştirildi. Nitekim İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, IMF yetkilisine "Hangi ülkenin, mevduat güvencesini nasıl, ne gerekçeyle verdiğine bakıyor musunuz" sorusunu sordu. Bazı ülkelerin güvenli limanmış izlenimi yaratıp, haksız rekabete yol açtığı eleştirisinde bulunan Özince, daha sonra şu hatırlatmayı yaptı: "IMF, piyasanın işleyişini bozan kararlar karşısında eşgüdüm sağlamak üzere devreye girsin. Aksi takdirde, tüm bankalar dış ticaret işlemlerinde mevduata sınırsız güvence veren ülkeleri tercih eder." Özince'nin uyarılarını dinleyen IMF Türkiye Masası Şefi Van Elkan ise "Haklısınız. Doğru bir noktaya işaret ediyorsunuz. Konuyu IMF içinde mutlaka değerlendireceğiz" dedi.