kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Maliyet yükseldi, kredi faizinin artması doğal!'

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
25.10.2008
Mevduata yüzde 100 garanti reel sektördeki zorlukları olsa olsa kamçılar ..
* Bankaların durumu iyi değil mi?
Türkiye'nin gerçekten dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahip olduğunu düşünüyorum. Bakarsanız bu dönemi en rahat atlatan bankaların Türkiye ve Japonya'da olduğunu görürsünüz. Japonya'da Türkiye gibi çok uzun olmayan bir geçmişte ciddi bir bankacılık krizi yaşadı. Bir zamanlar yatırım bankacılığında ABD'nin önünde giden ve bankaların yok olma sürecini 1990'ların başında yaşayan Japonya şu anda çok sağlam bir bankacılık sistemine kavuştu. Türkiye'de de bankacılık sistemi çok iyi durumda ama bu demek değildir ki reel sektör bu dönemi problemsiz atlatır. Bu mümkün değil. Onun için de hükümetin de reel sektörün de bankacılık sektörünün de ciddi tedbirler alması gerekiyor.

* Bankalar reel sektörü sıkıştırıyor mu?
Sıkıştırma derken, bütün dünyada faizlerin arttığı bir dönemde, kredi kullanan kurumların bu kredileri devam ettirmesi ve problemle karşılaşması normal bir şey. Düşünün ki dünyanın büyük bankalarının gecelik bir birine kredi vermeye korktukları bir dönemde mevcut kredinin dünya genelinde ne kadar azaldığı belli. Mutlaka maliyetleri de artacaktır. Bilhassa döviz kredisi kullananların eskisi kadar rahat kullanamayacağı açık.

* Şunu mu söylüyorsunuz yani. Böylesi bir kriz varken, bankaların müşterilerine telefon açıp, kredi faizlerini arttırması doğal
Maliyetler yükseldiği için evet, normal bir şey. Dönüşü gelen kredinin tekrar eski rakamlardan uzatılamayacağı ortada.

* Mevduata yüzde 100 garanti getirilmesini ister misiniz?
Bence gerek yok. Türkiye'de bankaların problemi yok. Üstelik geçmişte yaşadık. Bu olduğu takdirde sorumsuz bir faiz yarışı başlıyor. Doğru değil bu. Eğer zor bir ekonomik dönemden geçeceksek reel sektördeki zorlukları bu olsa olsa kamçılar. Türkiye'deki toplam mevduatın çok büyük bir kısmını 50 bin ytl'lik garanti kapsıyor zaten.