kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bono tarafı daha çabuk toparlar yatırımcı İMKB için acele etmesin

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
25.10.2008
* Özel müşterileriniz herhalde şimdi çok daha fazla paralarını merak ediyordur. Onlara ne tavsiye ediyorsunuz?
Şu dönemde Türk parasının faizlerini çok iyi buluyorum. Çok yaratıcı bir şey yapmaya gerek yok. Ben her zaman sepetten yanayım. Türk parasıyla herkesin çok mutlu olduğu dönemde bile 'iyi kazanmak kadar iyi uyumak da önemlidir' demişim. Uzun zamandır bu işin içindeyim. Borsa tarafını da biliyorum. 1980'lerden beri. Çok kriz görmüş biri olarak, hiçbir zaman borsanın ekonomik düzlüğe çıktıktan sonra çıkmaya başladığına tanık olmadım. Şimdiye kadar yaşadığım her durgunlukta, her krizde ekonomi düzlüğe çıkmaya başlamadan, genelde de en kötü döneminde borsa dönüş yapmaya başlar. Türkiye'de bono tarafında düzelme daha çabuk olacak ama borsada düzelme daha geç gelecek. İMKB için acele edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten yatırımcılar borsayı pek de sevmiyor Türkiey'de. ABD'de hisse senedi olmayan bir Amerikalı bulamazsınız. Avrupa'da ABD kadar olmasa da borsayla ilgilidir. Ama Türkiye'de yaygın değildir. Bilhassa son düşüşlerden sonra çok az bir kimsenin hisse senedi portföyü olduğunu zannediyorum. Zaten hiçbir ülkede A tipi fonların B tipi fonlara oranının Türkiye'deki gibi düşük olduğunu zannetmiyorum.

* Niye? Çok mu korkuyorlar?
Tabii ki korkuyorlar. İMKB son 20 yılda dünyanın hem en iyi borsası hem de en kötü borsası olmak açısından rekoru elinde tutuyor. Fazla dalgalı. Derinliği yok.

* Ne kadar bir parayı yönetiyorsunuz?
Bizim 3 bin özel müşterimiz var ve yönettiğimiz varlıklar bu yıl yüzde 50'ye yakın oranda büyüyerek 10 milyar dolara ulaştı. Biz bu yıl tabanımızı da 500 bin ytl minumuma yükselttik. Müşteri sayısında çok büyük bir artış olmamasına rağmen yönettiğimiz miktarda büyük artış oldu. Biz Türkiye'de özel bankacılığa en erken başlayan bankalardan biriyiz.