kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kur fırladı, tekno marketler dolar ve Euro'yu sabitledi

Evrim ERGİN/ EKONOMİ
25.10.2008
Döviz kuru fırlayınca, teknoloji ürünü satan tekno marketler çareyi dolar ve euro kurunu sabitlemekte buldu. Bazıları da sabitlemek için plan yapıyor..
Dolar kuru üzerinden ürün satışı yapan birçok perakendeci kuru sabitledi. Lehman Brothers'ın iflas ettiği 15 Eylül tarihinden bu yana Türkiye'de dolar kuru yaklaşık olarak yüzde 30 değer kazanmış durumda. Bu da birçok teknoloji ürününün ve özellikle de dizüstü bilgisayarlar fiyatlarının artmasına neden oldu. Dolar kuru üzerinden satış yapan şirketler de çözümü dolar kurunu sabitlemekte buldular. Birçok firma dolar kurunu 1,49 YTL'den, bazıları da 1,35'ten fiyatlarını sabitledi. Firmaların bazıları ise önceden dolar kuru üzerinden yaptığı satışlarını YTL bazında gerçekleştirmeye başladı. Şu anda serbest piyasada dolar 1,68, euro ise 2,13 YTL'den işlem görüyor.

STOKLAR BİTINCE ZAM GELEBİLİR
Teknoloji marketleri dolar kurunu sabitleyerek satışlarını artırmaya çalışırken, stoklarındaki ürünler bittikten sonra ise ürünlerin zamlanması bekleniyor. Şu anda dolar kurunun yüzde 30 arttığı dikkate alınırsa önümüzdeki günlerde ithal edilen bu ürünlerin fiyatlarının artması muhtemel. Tekno marketler şu sıralar geçtiğimiz aylarda aldıkları ve stoklarında tuttukları ürünleri aynı fiyattan sattıkları için dolar kurunu sabitleyebiliyorlar. Bu durumun çok uzun sürmemesi bekleniyor.