kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Herkesin tek kare şansı var

17.10.2008
-Şu ana kadar ne yaptınız?
-M.Ö:
Şu ana kadar, Sıraselviler'in insanlarını bitirdik. Kurumlara geçtik. Geçtiğimiz hafta itfaiyecileri çektik, keşke gelecek ay mesela Meclis'i çeksek... Muğla ve Dalyan'a gittik. O yörenin insanını çektik. Hâlâ da devam ediyoruz.

-Maliyet?
-N.N:
Mesela sokakta çekim yaptığımız kâğıdın bir fonu 90 avro ve bu, bir gecede bitiyor.

-Bugüne kadar bu işe ne kadar harcadınız?
-M.Ö:
Dört yılı 180 bin avro olarak hesap ettik. Buraya kadar getirdik. Bu para ile akıllı bir insan, Cihangir'de küçük bir daire alır. Zaten çok fazla para kazanılmayan bir piyasadayız. Ama ülkemizde bir şeyler yapmak istiyoruz, 35 yaşındayız, televizyonda haberlerde bir anne 'Oğlumun bir fotoğrafı bile yoktu,' diye ağlarken biz fotoğrafçı olarak yerimizde oturamazdık.
- N.N: Türkiye'nin arşivi olmalı. İnsan arşivi yok.

-Şu ana kadar kaç kişiyi çektiniz?
-N.N
: Bin kişiyi geçmişizdir.
-M.Ö: Görsel bir arşiv hazırlamak istiyoruz. 21. yüzyıl içerisinde bunu tüm dünyada yapacağız. Mahalle ile başladık. Şu anda İstanbulluları çekiyoruz.

-Türk insanı fotoğrafı ciddiye alıyor mu?
-N.N:
Kamera biraz daha akıcı bir görüntü ve o kamerada ne yapılabileceğini biliyorlar. Fotoğrafta eğer kendisini rahatsız edecek sivilce varsa, onun photoshopla alınabileceğini biliyor.
-M.Ö: Ama bizim fotoğraflarımızda hiç müdahale yok. Fotoğrafın tek kare olduğunu, ama çekildikten sonra gözü kapalı olursa pişman olacağını da biliyor. Tek bir kare fotoğraf çok önemlidir. Kesinlikle rahat olması gerektiğini söylüyorum.

-Bir kişiye ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
-M.Ö:
İki dakikayla beş dakika arasında değişiyor. Ama bazen sekiz dakikaya kadar uzayabiliyor.

-İstanbul'da yaşayanlarla başlamışsınız çekime.
Ama aralarında Arnavutu var, Kürdü var, Boşnakı var, Lazı var... Arşiv nasıl olacak?
-M.Ö:
Nerede yaşıyorsanız, oralısınızdır artık. Bu arşivi bir sonraki kuşaklar için yapıyoruz, bizden önceki kuşaklar bize tam boyda, sosyal hayattaki insanlarını sunamadılar. Bu eksikliği kapatacağız..

-Bana gösterdiğiniz dosyada arkadaşlarıma rastladım. Valinin fotoğrafını bile çekmişsiniz.
Muammer Güler'i nasıl ikna ettiniz?
-N.N:
Muammer Güler çok rahattı, sevdi çalışmayı. İş büyüyor. Nereye gittiğinin farkındayız, o yüzden de fazla acele etmiyoruz. Bu işin destekçisi olacaktır mutlaka.

-Sponsor?
-M.Ö:
Henüz yok. Destekçi arıyoruz. Tam boy kişilerin boy ölçülerini alıyoruz ve tam boy bastırıyoruz. Bir sergi yapmak istiyoruz önce. Sokakta sergilenecek. Örneğin 2010 için bir sürü organizasyon olacak. Bunu İngiltere'de yaptığımızı düşünün. Bir sabah İngilizler uyanacak. Picadilly Meydanı'nda tam boy çekilmiş Türk insanının fotoğraflarıyla karşılaşacak.
Haberin fotoğrafları