kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bel ağrılarını hafife almayın'

Giriş Saati : 16.10.2008 10:42
Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Yeni Haber
Üzerinde yeterince durulmayan ancak sık görülen bel ağrıları özellikle ağır işlerde çalışanlar ile sporcuları tehdit ediyor.

Uzmanların 'Faset sendromu' dediği bu ağrılar fıtıkla birlikte gelişebiliyor. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen 'faset sendromu', çoğu kez bel ve boyun fıtığı ile bir arada bulunabiliyor. Faset sendromunun bel ağrısının en sık görülen nedenlerinden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Adnan Tüfek, önemsenmeyen bu ağrıların tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabileceğini kaydetti.

Omurganın arka tarafında yer alan omurları birbirine bağlayan ve omurganın hareketinde önemli rol oynayan faset eklemlerinin karmaşık bir sinir ileti sistemleri bulunduğunu belirten Dr. Tüfek; "Bu nedenle de ağrıya oldukça duyarlı olan bu eklemler, yaşlanmaya, darbelere, travmalara bağlı olarak bozularak şiddetli boyun, sırt ve bel ağrılarına sebep olabiliyor. Eklemdeki bu bozulma yaşlanmanın sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi ağır işlerde çalışan gençlerde, sert spor yapanlarda da görülmektedir." dedi. Dengesiz yük taşımanın da faset sendromuna yatkınlığı artırdığını vurgulayan Dr. Tüfek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eklemdeki bozulmaya bağlı ağrılar belin yan tarafında hissedilir. Ağrı kalçaya ve bacağın üst kısmına yayılabilir. Bel fıtığı ağrısı öne eğilmekle artış gösterirken faset sendromu ağrısı daha çok geriye yaslanmak ve yana dönmekle şiddetlenir. Kireçlenmelerin çok artması durumunda omurilikten çıkan sinirler bası altında kalabilir. Bunun sonucunda da bel ya da boyun fıtığı ağrısına benzeyen bir ağrı ortaya çıkabilir. Bu durumda olay boyundaysa omuza ve kola yayılan boyun ağrısı, beldeyse kalçaya ve bacağa yayılan bel ağrısı karşımıza çıkar."

(CİHAN)