kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ölüdeniz'e turist akını

Giriş Saati : 16.10.2008 11:56
Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Yeni Haber
Hava sıcaklığının 30 dereceyi bulduğu Fethiye Ölüdeniz'de tatil yapan turistler gün boyunca denizden çıkmıyor.

Türkiye'nin bazı bölgelerinde yağışlı hava etkili olurken Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesinde hava sıcaklığı 30 dereceye ulaştı.
Ölüdeniz'de bulunan Belceğiz ve Kumburnu Tabiat Parkı plajlarında denize giren turistler sıcak hava nedeniyle gün boyunca denizden çıkmıyor. Deniz suyu sıcaklığının 19 derece olarak ölçüldüğü Ölüdeniz'de tatil yapan turistlerin bir bölümü ise 1800 metre rakımlı Babadağ ve 900 rakımlı Kirme tepesinden yamaç paraşütü ile Ölüdeniz'in plaj ve koylarını havadan izleme şansını yakalıyorlar.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, yurt içi ve yurt dışında bölgenin tanıtımı için çok sayıda fuara katıldıklarını belirterek, ''Geçen yıl yapılan Ölüdeniz Hava Oyunları'na davet ettiğimiz yabancı gazete ve televizyon ekiplerinin gerçekleştirdiği tanıtımlarla Ölüdeniz'e bu sene daha fazla turist geldi. Avrupa'nın farklı ülkelerinden Ölüdeniz'e turist akını var'' diye konuştu.

Beldede 9'uncusu yapılan Uluslararası Hava Oyunları'nın da ekim ayı olmasına rağmen yoğunluğa neden olduğuna işaret ederek, ''Normalde beldede turizm sezonu bitmiş olmasına rağmen sahillerde yoğunluk yaşanıyor. Esnaf, turistlerin ilgisinden memnun. en az 1 hafta süreyle bölgede yoğunluk yaşıyoruz. Ölüdeniz'de başlayan yamaç paraşütü etkinliği Türkiye'ye örnek oldu. Birçok ilde yamaç paraşütü etkinlikleri yapılıyor'' diye ifade etti.

ÖLÜDENİZ'deki festivale 3 BİN YAMAÇ PARAŞÜTÇÜSÜ KATILDI

Fethiye Ölüdeniz'de düzenlenen, ''Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali''ne 9 yılda yaklaşık 3 bin yamaç paraşütçüsünün katıldığı açıklandı.

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesinde dün başlayan ''9. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali'' nin organizatörü Kadri Tuğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 kişinin biraraya getirildiği bölgesel bir organizasyon yapmanın kolay olduğunu, ancak uluslararası bir festival düzenlemenin zor olduğunu söyledi.

Görsellik ve imkanlar açısından dünyada çok üst seviyede olan festivale 9 yılda yaklaşık 3 bin yamaç paraşütçüsünün katıldığını belirten Tuğlu, ''Bize göre, Ölüdeniz'de düzenlediğimiz organizasyon ne yazık ki dünyada da en iyi ikinci organizasyon. Fransa'nın St. Hillaire bölgesinde yer alan Rhon vadisinde düzenlediği yamaç paraşütü organizasyonu dünyanın en iyi organizasyonu olarak biliniyor''dedi. Tuğlu, ''St. Hillaire'' isminde küçük bir kasabada düzenlenen festivalle ilgili şu bilgileri verdi:

''Kasaba, hayatın, eğlencenin, etkinliklerin olmadığı bir yerde , 800 metre bir tepecikte ve bu organizasyon dünya birincisi olarak devam ediyor. Ölüdeniz'in 2000 metre yüksekliğine bakıp kıyaslayacak olursanız orası gerçekten bir tepecik. St. Hillaire'deki organizasyona buradan biz defalarca gittik görmek, kıyaslamak, paylaşmak anlamında hatta buradan idarecilerimizi de götürdük. Günlük ziyaretçi sayısı 80 bin olan bir organizasyona sahipler. Kasabada düzenlenen yamaç paraşütü etkinliklerine katılan yarışmacı sayısı günlük 3-4 binlerle ifade ediliyor. Bölgeye sadece karavanlarıyla ve otellere konaklamaya gelen insan sayısı ise 5 bin kişi.''

YAMAÇ PARAŞÜTÜ KAZALARI


Dünyada yamaç paraşütünden giriş ücretinin sadece Türkiye'de alındığını öne süren Tuğlu, ''Biz bunun için yıllardır mücadele veriyoruz. Ancak hiç bir zaman buranın parasız olmasını sağlayamadık. Fakat şu anda giriş ücretini uygun bir düzeye düşürdük. Giriş ücreti şu anda 10 YTL, bu bile bazı paraşütçüleri şaşırtıyor'' dedi. Yamaç paraşütçülerinin, ödedikleri paranın karşılığını alamadıklarını anlatan Tuğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Giriş için herkesten para alınıyor, ancak paraşüt atlama alanında ne bir görevli, ne sağlık ekibi, ne bir kurtarma ekibi, bir yetkili, bir otorite bulunmuyor. Bu spor eğitimsiz ve sistemsiz yapıldığı zaman kaza riski çok yüksek olan bir spor dünyanın her yerinde kazalar olabilir, ancak bizim burada ne yazık ki insanın içini vicdanını sızlatan kazalara şahit oluyoruz. Sorun, düşerek ağır yaralanan paraşütçülerin hastaneye hızlı bir şekilde nakli aşamasında yaşanıyor. Eğer bu bölgede tam donanımlı ambulans helikopteri olsa, pistlerde dağcı kurtarma ekibi olsa Fethiye ve Ölüdeniz yamaç paraşütünde bir numara haline gelir.''

Bölgede son günlerde meydana gelen kazalarda 2 kişi ölmüş, 1 kişi yaralanmıştı.

(AA)