kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Patates dünyadaki açlığa çare olmalı

Giriş Saati : 16.10.2008 14:58
Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Yeni Haber
Bitlis'in Ahlat İlçe Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Başkanı Necat Demirden, milyonlarca insanın açlık çektiğini dünyada, ucuz, çok besleyici ve üretimi kolay olan patatesin tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Dünya Gıda Günü nedeniyle bir açıklama yapan Necat Demirden, açlık tehlikesini azaltmak için daha çok girişim yapılması çağrısında bulunarak dünyadaki en ucuz ürünlerin başında gelen patatesin tüketilmesi yönünde daha etkin çalışma başlatılmasını istedi. Zengin ve fakirin en çok severek tükettiği patatesin daha çok tüketilmesini gerektiğinin önemini anlatan Demirden; "Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü`nün (FAO) 2008'i Dünya Patates Yılı olarak ilan etti. Patates bugün tüm dünyada en temel gıdalardan biri konumundadır.

BM, patatesin, pirinç, buğday ve mısırın ardından dünyanın dördüncü büyük gıda kaynağı olduğu belirtiyor. Hem doyurucu hem de besleyici özelliği olan patatesin yeterince tüketilmesi hususunda adımlar atılmalı. BM özellikle dünyanın yoksul ülkeleri için açlıkla mücadelede patatesin çözüm olabileceğini düşünmekte. Patates dünyada ve ülkemizde fiyatı en uygun ürün konumundadır. Patatesten her çeşit yemek yapılması mümkündür. Lezzetli bir ürün olan patates her yaştaki insan için asla vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Ayrıca sağlıklı, ucuz ve yetişmesi çok kolay bir üründür. Tüm bunlar patatesin gerektiği kadar tüketilmesi için yeterli bir nedendir diye düşünüyorum" dedi.

Patatesin hem zenginin hem de fakirin severek tükettiği bir gıda olduğunu, uzmanların patatesin sağlık ve sıhhat açısından faydalarını saymakla bitiremediklerini anlatan Demirden, şunları söyledi:

"Sofraların gözde besini olan patatesin, çok besleyici bir bitki olduğunu ne yazık ki geç öğrendik. Patates, bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir. Vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir. Kandaki şeker oranını düşüren patates şeker hastaları için faydalıdır. Damar sertliğini giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Kanı temizler. Kansere karşı koruyucudur. Bağırsak şişliğini ve basur ağrılarını azaltır. El ve ayak çatlaklarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Böbreklere faydalıdır. Normal ve kuru ciltler için yararlıdır."

(İHA)