kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğan hisseleri tepetaklak!

Giriş Saati : 16.10.2008 09:57
Güncelleme : 16.10.2008 23:29
Yeni Haber
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ve Doğan Gazetecilik AŞ'nin zarara uğratılması gerekçesiyle Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve diğer 3 yönetici hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı almasının ardından söz konusu şirketlerin hisseleri İMKB'de sert oranda düştü.

Hürriyet Gazetecilik hisseleri yüzde 15.04, Doğan Gazetecilik hisseleri yüzde 17.22, Doğan Holding hisseleri yüzde 15.08, Doğan Yayın Holding hisseleri yüzde 14.63 ve Milpa hisseleri yüzde 16 oranlarında geriledi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ve Doğan Gazetecilik AŞ'nin zarara uğratıldığı gerekçesiyle Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve diğer 3 yönetici hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı aldığını açıklamasının ardından Doğan Grubu şirketleri "tenkit konusu olabilecek hiçbir uygulamaları olmadığını" İMKB'ye açıkladı. Ancak açıklamalar hissedeki değer kaybını azaltmadı.

Doğan Yayın Holding'in İMKB'de hisseleri işlem gören diğer grup şirketleriyle birlikte yaptığı ortak açıklamada, "Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) suç duyurusu kapsamındaki sürecin, muhataplarınca takip edileceği kuşkusuzdur" denildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan arasında geçen ay karşılıklı açıklamalara neden olan bir polemikte Erdoğan, Doğan grubu medya şirketlerinin bazı yolsuzluk iddialarıyla hükümeti ilişkilendirdiğini söyleyip bu grubun suç işlediğini iddia etmişti.

Reuters'e konuşan Eurasia Group Analisti Wolfango Piccoli, "Geniş bir çerçeveden bakıldığında Erdoğan ve Doğan arasındaki tartışma politikacılar ve iş dünyası arasındaki yakın bağlar konusundaki kaygıları artırdı. Özellikle iki önemli konu gündeme geliyor, ilki Türkiye'deki yatırımların devamlılığının ekonomik koşullardan daha çok kişisel ilişkilere bağlı olup olmadığı, ikincisi ise düzenleyici kurumların politik etkiden bağımsız olup olmadığı" dedi.

Erdoğan-Doğan polemiğin ardından, SPK'nın suç duyurusu grup hisselerini aşağı çekerken, grubun en önemli şirketlerinden Doğan Yayın Holding'in piyasa değeri yılbaşındaki 2.9 milyar YTL'den yüzde 78.27 eriyerek 637 milyon YTL'ye gerilerken, Doğan Holding'in piyasa değeri ise 3.27 milyar YTL'den 1.545 milyar YTL'ye indi ve yaklaşık yüzde 53 azaldı.

Finans Yatırım analisti Sezgi Bice yayımladığı notta "Hürriyet ve diğer iştiraklerinde kurumsal yönetim kaygılarıyla bağlantılı olarak yasal sıkıntılar olması bekleniyor" dedi ve ekledi: "Söz konusu davanın sonucu ne olursa olsun, çıkan haberlerin yarattığı olumsuz algılama kısa vadede hisseler üzerinde bir tehdit olabilir" dedi.

EFG İstanbul analisti Toygun Onaran ise "Hisselerdeki değer kaybı tamamen suç duyurusu ile bağlantılı. SPK'nın başvurusu sonrası hukuki süreci takip edeceğiz" dedi.

SPK, DOĞAN'A 'KÂĞIDI PAHALI ALDIN' DEDİ, HAPİS CEZASI İSTEDİ

SPK, Doğan Grubu'nun vergi cennetlerindeki şirketlerinden Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'i zarara uğratarak kâğıt ithal ettiği gerekçesiyle Aydın Doğan için suç duyurusu yaptı.

Doğan Grubu'nun yüksek fiyatla kâğıt satın aldığı iddiaları üzerine inceleme başlatan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hürriyet Gazetecilik ile Doğan Gazetecilik'i zarara uğrattığı iddiasıyla Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğan için SPK'nın suç duyurusu 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Doğan Grubu'nun 1997-2007 arasında yurtdışından kâğıt ithalatını off-shore kurumlar üzerinden yüksek fiyatla yaptığı ve bu yüksek fiyatlar nedeniyle Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'in zarar gördüğüne ilişkin olarak başlatılan incelemeden suç duyurusu çıktı. SPK'nın haftalık bülteninde yaptığı açıklamaya göre, Hürriyet Gazetecilik ve Milliyet Gazetecilik'in (yeni unvanı Doğan Gazetecilik) kağıt ve baskı malzemelerinin alımının grup şirketlerinden Doğan Dış Ticaret tarafından yapıldığı belirtildi. 1997-2007 döneminde Doğan Dış Ticaret'in kâğıdı doğrudan üretici firmalardan almadığı bunun yerine vergi cenneti olarak bilinen off-shore ülkelerde kurulu ve Doğan Ailesi'nin sahibi olduğu Eurozone, Sortal ve Shawcliff Trading adlı şirketlerden yapıldığı belirtildi. Kâğıdın, personeli olmayan bu şirketlerden yüzde 30'a varan fiyat farkları ile ithal edildiği kaydedilen bültende, maruz kalınan ek maliyetler nedeniyle hisseleri borsada işlem gören Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'in zarara uğratıldığı ifade edildi. SPK, bu konuda Aydın Doğan yanında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, Doğan Gazetecilik CEO'su Hanzade Doğan ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 155'inci maddesi ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun 48'inci maddesi uyarınca suç duyurusunda bulundu. TCK 155, 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası öngörürken SPK 48, cezanın yarı oranında artırılmasını düzenliyor. Bu durumda istenen hapis cezası 1 yıl ile 4 yıl arasına yükseliyor.

CEZA, GÜVENİN KÖTÜYE KULLANILMASIYLA İLGİLİ


TCK 155'te güvenin kötüye kullanılması işleniyor. 2 fıkralık madde şöyle düzenlenmiş: "1- Başkasına ait olup, zilyetliği kendisine devredilen malda, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devri inkâr eden kişi, şikayet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. 2- Suçun, meslek, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak teslim edilmiş eşya hakkında işlenirse 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar para cezasına hükmolunur."

İMKB'DE %6.26'LIK DÜŞÜŞ haberi için tıklayınız

DOLAR 1.50 YTL'Yİ AŞTI haberi için tıklayınız

İMKB BAŞKANI: TÜNELİN SONU KOLAY GÖRÜNMEYECEK GİBİ haberi için tıklayınız

PETROL 73 DOLAR! haberi için tıklayınız