kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Filmi hiç beğenmeyenler var"

Giriş Saati : 16.10.2008 14:18
Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Yeni Haber
Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilen ''Vicdan'' filminin yönetmeni Erden Kıral, filmin tartışma yarattığını belirterek, ''Çok beğenenler ve hiç beğenmeyenler var. Bu iyi bir şey'' dedi.

Erden Kıral ve filmin başrol oyuncuları Nurgül Yeşilçay, Murat Han ile Tülin Özen, gazeteciler ve sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. Yönetmen Kıral, bir kiremit fabrikası görüntüsünden yola çıktığı filmde, Hasan Özkılıç'ın kısa bir hikayesiyle bir üçüncü sayfa haberinden yararlandığını söyledi.

Üçüncü sayfa haberine konu olan kişiyi cezaevinde ziyaret ettiğini belirten Kıral, onun ruh halini gözlemlendiğini bildirdi. Cem Özel ile İzmir'de çekimler için mekan aradıklarını, onun ısrarıyla Alaçatı'da karar kıldıklarını ve filmdeki kiremit fabrikasını da onun ayarladığını ifade eden Kıral, ''Nurgül ve Cem'in evinde üçümüz sabahlara kadar tartıştık. Bu filmi herkesle yaptım'' diye konuştu.

Kıral, filmin tartışma yarattığını belirterek, ''Filmi çok beğenenler ve hiç beğenmeyenler var. Bu iyi birşey. İki uçta salınıyor. Türkiye'de hiç yapılmamış bir film'' dedi. Filminde sanayi toplumunda zor koşullarda çalışan işçi sınıfının yabancılaşmasını anlattığını söyleyen Kıral, şöyle devam etti:

''Film seyirciyi rahatsız etsin istedim. Filmde nezaket aramayın. Alt tabakadakilerin yabancılaşması çok daha katı. Bunu anlatmak istedim.'' Kıral, filmde ''ezberi bozuk bir hikaye'' anlattığını ve senaryodaki keskin virajlarla seyirciyi şaşırttıklarını, oyuncuların performansından çok memnun olduğunu kaydetti.

YÖNETMENDEN OYUNCULARA TAM NOT

Filmde rol alan sanatçıların tümünün çok iyi olduğunu belirten Yönetmen Kıral, ''Oyuncuları çıkarırsanız bu film sıfırdır. Çok iyi oynuyorlar. Kötü oyuncuya tahammülüm yok'' diye konuştu.

Filmin baş rolünü paylaşan üç sanatçının oyunculuk tekniklerinin çok farklı olduğunu vurgulayan Kıral, buna karşın kimyalarının çok uyuştuğunu söyledi.

Nurgül Yeşilçay'ın ''karnından ne hissederse onu oynadığını'', Murat Han'ın ''metodik'', Tülin Özen'in ise akademik olduğunu ifade eden Kıral, ''Ben onları zorlamadım ama yanlış yaptıklarında uyardım'' dedi.

GİZLİ KAMERA KULLANMIŞ

Yönetmen Erden Kıral, 1 milyon 100 bin YTL'ye mal olan filmin iki sahnesini gizli kamerayla çektiklerini bildirdi.

Filmdeki otogar ve türbanlı Aydanur karakterinin minibüsten inerek yürüdüğü sahneleri, oyunculara gösterilen ilgi nedeniyle gizli kamerayla çektiklerini ifade eden Kıral, bunun nedenini, ''Çünkü bazı sahnelerde Nurgül'ü ya da Murat'ı tanıyanlar bir anda toplanarak 1500 kişi falan oldular. Öylesine kalabalık ortamlarda normal çekim yapmak zordu'' diye açıkladı.

Kıral, ''Ödül bekliyor musunuz?'' sorusuna, ''Onu söylemek bana düşmez ama ödül olursa iyi olur'' diye cevap verdi.

FİLMİN OYUNCULARI

Filmde ''Aydanur'' karakterini canlandıran Nurgül Yeşilçay, ilk kez kötü bir karakter oynadığını belirterek, ''Kızın sevilecek hiçbir yeri yoktu. O ilgimi çekti'' dedi. Yeşilçay, oynadığı karakterin kostümlerini kendisinin seçtiğini söyledi.

Bir seyircinin, ''Filmde rol gereği türban giydiniz. Ne hissettiniz?'' sorusuna, Nurgül Yeşilçay, ''Ben orada Nurgül Yeşilçay olarak değil Aydanur olarak bulunuyorum. Aydanur bir aile kurmak istiyor. Adamın evlilik teklifini ve türban takmayı kabul ediyor. Kabul edenlere saygı duyuyorum ama görüldüğü üzere benim tercihim değil'' yanıtını verdi. Murat Han da filmin üçüncü sayfa haberinden yola çıkmasının ve canlandırdığı ''Mahmut'' karakterinin fazla diyaloğu olmamasının hoşuna gittiğini kaydetti.

Tülin Özen ise canlandırdığı ''Songül'' karakterinin neyi neden yaptığını bir türlü anlamadığını, bu durumun kendisine ilginç geldiğini belirtti.

(AA)