kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kuş gribi' hastalığına dikkat

Giriş Saati : 16.10.2008 14:46
Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Yeni Haber
Bitlis Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet İzgi, dünyanın kuş gribinden köken almış bir grip salgını beklentisi içinde olduğunu belirterek, "Bölgemiz kuş göç yolları üzerinde olması tehlikeyi daha da arttırmaktadır" dedi.

Dr. Mehmet İzgi, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin ve dünyanın, yeni ve daha önce tanınmayan bir grip salgını beklentisi içinde olduğunu kaydetti. Kuş gribinden köken almış bu yeni grip mikrobunun diğer grip salgınlarından çok daha geniş ve ağır seyretmekte olduğunu belirterek, "Salgın, çok sayıda ölüme, kamu hizmetinin eğitim, sağlık, temizlik gibi aksamasına ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bölgemiz kuş göç yolları üzerinde olması tehlikeyi daha da arttırmaktadır.

Kuş gribinin görülme durumunu arttıran en önemli hususun açıkta yapılan kanatlı yetiştiriciliği olduğu yerlerdir. Bu tür tavuklar köylerde, bahçelerde, tarlalarda ve açık alanlarda dış dünyayla temas halinde yetiştirilmektedir. Hastalıklı bir göçmen kuşun dışkısıyla kendi kanatlı hayvan hastalığı kapabilir" dedi.

Vatandaşların bu konuda tedbirli davranmalarını isteyen Dr. İzgi, "Kümes hayvanlarını hastalığın bulaşmasına neden olan yabani kanatlılardan uzak tutulması gerekir. Bunun için evcil kanatlı hayvanların gölet ve göller gibi açık sulardan uzak tutarak kuyu ya da çeşme suyunu içmelerini sağlanmalı. Kümeslerdeki delik ve açıkları yabani kuşların girmeyeceği şekilde kapatarak, mümkün değilse hayvanları yabancı kuşlardan uzak tutarak barındırmalıyız.

Kümesleri düzenli olarak temizlenip dezenfekte edilmeli. Evcil kanatlı hayvanlarda 'Kuş Gribi' hastalık her zaman için hastalık belirtilerini göstermeyebilir. Hastalık kanatlı hayvanlarda gizli seyredebilir. Bu nedenle köyler arası kanatlı hayvan hareketliliğine müsaade edilmemeli, kanatlılarla meşgul olurken giysi ve ayakkabılar değiştirmelidir" şeklinde konuştu.

(İHA)