kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Avrupa ağır yara aldı, ABD'de Dow son dakikada kurtardı

11.10.2008
Asya borsaları yüzde 3-10, Avrupa yüzde 5-8 arasında değer yitirdi. Dow ise 600 puan düştükten sonra G7'den çözüm umudu beklentisiyle toparlandı..
Avrupa borsaları dün kara günlerinden birini yaşadı. ABD borsalarının sabahın ilk saatlerinde yüzde 7-8 arasındaki değer kaybetmesinin ardından ilk dalga Asya'ya uğradı ardından Avrupa'ya ulaştı. Asya ve Avrupa'nın önemli borsalarında kayıplar gün içinde yüzde 10'ları bile aştı. Türkiye'de de borsa yüzde 7.72 düşerken dolar 1.45'i gördü. Yapılan müdahalelerin ardından gelen her kötü haber borsalarda zincirleme bir reaksiyona neden oluyor. Önceki gün ABD'de şirketlere yönelik gelen kötü haberlerin ardından yüzde 7 kayıplar dün Asya'da da ağır kayıplara neden oldu. G. Kore para birimini destelemek için piyasaya para vermesine Hindistan'ın likidite düzeyini artırma kararı almasına, Avrupa merkez bankalarının gecelik işlem için piyasalara ek 120 milyar dolar sunmasına karşın ateş sönmedi. Rusya, Macaristan ve Avusturya borsasında dün işlemler ara verildi. Avrupa'nın finans merkezi İngiltere'de Londra Borsası FTSE 100 endeksi günü yüzde 5.24 değer kaybıyla tamamlarken kayıp bir ara yüzde 12'lere ulaştı. Benzer şekilde Fransa'da yüzde 10'luk kayıp gün içinde yüzde 7.27'ye Almanya'da da yüzde 11.85'lik kayıp gün sonunda yüzde 7.08 oldu. Borsalarda en fazla, bankacılık sektörü ve enerji şirketleri hisseleri değer kaybetti.

RUSYA KEPENK KAPATTI
ABD de güne sert düşüşlerle başladı. Bir ara Dow Jones 700 puan kadar değer yitirdikten sonra bugün yapılacak G7 ülkelerinin olumlu bir karar çıkacağı, ABD'de Demokratların eyaletler için 100 milyar dolarlık yeni bir paket hazırlaması seansın sonuna doğru toparlanma getirdi. Dow gün yüzde 1.5 (128 puan) kayıpla tamamladı.