kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fuhuşa zorlanan İranlı kızlara umut

Murat KARPUZ DIŞ HABERLER
11.10.2008
İran'da ailelerince küçük yaşta fuhuş yaptırılan, dayağa maruz kalan kızlara sahip çıkan Tahran'daki merkez gençleri hayata bağlıyor. Sığınma evinin yetkilisi SABAH'a konuştu..
Günümüz dünyasında hâlâ cinsel taciz, koca dayağı, tecavüz gibi aşağılayıcı şiddet olaylarına maruz kalan kadınlara yapılan ayrımcılık ve zülum dünyanın çözülmesi gereken önemli sosyal sorunlarından biri olarak masada duruyor. Kadınlar üzerindeki bu baskının en çok hissedildiği ülkelerden biri de dünyanın en kapalı rejimlerinden İran. Şeriat yasalarının uygulandığı İran'da ailesi tarafından 9 yaşında fahişeliğe zorlanan, 18 yaşında hakkında idam kararı çıkarılan Leyla isimli genç insan hakları örgütlerinin çabasıyla 4 yıl önce ipten kurtarıldı. Leyla, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan İranlı psikoterapist Marjaneh Halati tarafından 2004'de Tahran'da kurulan Omid-e-Mehr yardım kuruluşunun sahip çıktığı kızlardan yalnızca biri. Aldığı yardımlarla 500 bin dolarlık bir bütçeye ulaşan sığınma merkezinin eğitimini üstlendiği kızların acı öyküleri yürekleri sızlatıyor. 20 yaşındaki Nesrin 3 yaşında anne ve babası tarafından terk edilmiş. Kendisine sahip çıkan kişi tarafından daha 10 yaşında cinsel tacize uğramaya başlamış. Kaçarak sığındığı merkez tarafından aldığı eğitimle üniversiteye girmiş. 17 yaşındaki Mehri ailesi tarafından terk edilince sokaklarda uyuşturucu bağımlısı haline gelmiş. "Merkeze sığınmadan önce umudun ne olduğunu bilmiyorum" diyor. Şu anda 22 yaşında olan Lale hamileyken fuhuştan yakalanan annesinin atıldığı hapishanede dünyaya gelmiş. Okuma yazmayı kendisine sahip çıkan Omid merkezinde öğrenmiş.

MESLEKİ EĞİTİM VERİLİYOR
Omid'e öyküsüyle kuruluş sembolü olan Leyla' bugün eğitimli bir İran kızı. SABAH'ın konuştuğu sığınma evinin Tahran'daki şubesinden Eshrat Gholipour " Yatılı sığınma evimizde resimden, müziğe, mesleki eğitimlere kadar birçok çalışma yapılıyor. Tek amacımız ayrımcılığa maruz kalmış bu kızlarımızı yeniden hayata bağlamak. İnşallah İran, Afganistan ve dünyanın tüm ülkelerinde kadına karşı hiçbir şiddet eylemi kalmaz. Böylece bizim gibi kuruluşlara artık ihtiyaç olmaz. Her insan dünyaya günahsız gelir" dedi.
Haberin fotoğrafları