kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu'ndan bir Fırat belgesi daha

ANKARA
10.10.2008
"MENAS A.Ş.'den 1 Eylül 2007'de ayrıldım" diyen AKP'li Fırat'a belgeli yanıt veren CHP'li Kılıçdaroğlu, şirketin Nisan 2008'de verdiği vergi beyannamesinde Fırat'ın ortak gözüktüğünü açıkladı..
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Eski ortağı ve yöneticisi olduğum MENAS A.Ş.'den 1 Eylül 2007'de ayrıldım" demesine karşın, şirketin Nisan 2008'de verdiği 2007 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nde Fırat'ın en büyük ortak olduğunun bildirildiğini açıkladı. Fırat'ın e-posta yoluyla, çeşitli belgeleri köşe yazarlarına göndermesi üzerine Kılıçdaroğlu dün TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Karşılıklı iddialar şöyle:

HAYALİ İHRACAT
* FIRAT:
Hazine Müfettişi raporuyla MENAS'ın hayali ihracat yaptığı iddiasının gerçek olmadığı saptandı. 500 YTL'lik DFİF primi için hayali ihracat yapılmaz.

* KILIÇDAROĞLU: Fırat niçin ısrarla hayali ihracatı saptayan Hazine Kontrolörü Orhan Tur'un raporunu açıklamıyor? Bu rapor üzerine, Fırat'ın sözünü ettiği Hazine Müfettişi raporunu hazırladı. Bu soruşturmayı 4 yıl savsaklayıp zaman aşımına uğratanlar hakkında hükümet soruşturma açtı mı? Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın açıklama yapmasını bekliyoruz. Soruşturma yapılmamışsa Fırat'ın elinin uzunluğu bir kez daha ortaya çıkacak. İngiliz gümrük makamları, bizim gümrük müfettişine 'ihracat yapıldığı belirtilen şirketin varolmadığını' bildiriyor. Fırat, bu yazıyı niçin açıklamıyor? DFİF teşvik primlerini küçük göstererek olayın boyutunu küçük göstermeye çalışıyor. Oysa DFİF priminin verildiği 1994 dolar kuru düşünülünce azımsanacak bir para değil.

KIRMIZI HAT
* FIRAT:
Hayati Yazıcı, MENAS'ın kırmızı hatta hiç alınmadığını bildirdi.

* KILIÇDAROĞLU: Yazıcı'nın belirttiği gibi madem MENAS'a yönelik engelleyici idari işlem yoksa niçin Fırat 'şirketin kırmızı hattan çıkartılması' talebinde talebinde bulundu?

ORTAKLIK
* FIRAT:
Ben 12.8.2007'de yapılan protokol üzerine, hisselerim karşılığında hesabıma yatırılınca 1.9.2007 tarihinde şirket hisselerimi devrettim.

* KILIÇDAROĞLU: Banka dekontlarının hiçbirisinde 'hisse devri bedeli' yazmıyor. MENAS, 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini Nisan 2008'de vergi dairesine verdi. (MENAS'ın TIR'ında uyuşturucu yakalandığının ortaya çıktığı 9 Mayıs 2008 tarihinden önce.) Bu beyannamenin 'şirket ortakları ve sermaye payları' bölümünde, 31.12.2007 tarihi itibariyle Dengir, Helün ve Neval Fırat'ın elinde yüzde 40'lık hisse olduğu belirtiliyor. Yani bu tarih itibariyle Fırat şirketin en büyük ortağıdır. Aynı beyannamenin "kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin liste" başlığında da aynı ortaklar, aynı hisse oranları ile sayılmıştır. Sayın Fırat, uyuşturucunun yakalandığı 27.2.2008 tarihinde, MENAS'ın ortağı gözükmektedir. Beyannamede şirketin kâr payı da 177 bin 288 YTL olarak bildirilmiştir.
Haberin fotoğrafları