kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB yolumuzu açan adama Barış Ödülü

10.10.2008
Türkiye'nin 2004'te Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlamasında tarihi bir rol oynayan Âkil Adamlar Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari'ye 2008 yılının Nobel Barış Ödülü verildi..
2008 Nobel Barış Ödülü'nü, AB Âkil Adamlar Komisyonu'nun Başkanı sıfatıyla hazırladığı raporla, 17 Aralık 2004'te Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlamasında tarihi bir rol oynayan Finlandiya'nın eski Devlet Başkanı Martti Ahtisaari kazandı. Nobel Barış Ödülü Kurulu, Ahtisaari'ye 2008 Nobel Barış Ödülü'nün, "dünyanın en karmaşık etnik sorunlarının çözümündeki büyük işlevinden ötürü" verildiğini bildirdi. Norveç'in başkenti Oslo'daki Nobel Kurul'u, yakın tarihte Kosova başta olmak üzere, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümünde arabuluculuk görevi üstlenen 71 yaşındaki Ahtisaari'yi Nobel Ödülü'yle onurlandırdı.

IRAK İÇİN DE UĞRAŞTI
Son 20 yıl boyunca dünya sorunlarının çözümü için önemli görevlerde bulunan Ahtisaari, Norveç'in NRK radyo-televizyon kurumuna ilk açıklamasında, "son derece memnun ve derinden minnettar olduğunu" belirtti. Ahtisaari'nin Kuzey İrlanda'nın Katolik- Protestan sorununun çözüm yoluna girmesinde dahi payı bulunduğu hatırlatıldı. Martti Ahtisaari'nin "sonuçsuz" kalan I r a k ' a barış getirilmesi için çaba sarf ettiğini de vurgulayan Ödül Kurulu, "Sayın Ahtisaari, aynen ödülün kurucusu Alfred Nobel'in kişiliğinde olduğu gibi barış için çalışmıştır" dedi. Ahtisaari'nin Afrika, Kosova ve Namibya'da barış tesis edilmesinde büyük hizmeti olduğu da vurgulandı.

'ÇOK MİNNETTARIM'
Dünyanın birçok bölgesindeki sorunlarda barışa katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla bu yılın Barış Ödülü'ne layık görülen Ahsisaari, barışa en büyük katkısını Namibya'da hissettiğini söyledi. Ahtisaari, "bu karardan doğal olarak çok memnun olduğunu" belirterek, "Çok minnettarım" dedi. Çalışmalarında en büyük başarı olarak hangisini gördüğü yönündeki soruya Ahtisaari, "Tabii ki Namibya" yanıtını verdi ve Namibya'nın bağımsızlığını kazanmasının çok uzun zaman aldığını belirtti. BM'nin 1980'li yıllarda Namibya özel temsilciliğini yapan Ahtisaari, bu ülkenin Güney Afrika'dan bağımsızlığını kazanmasının sağlanması ve ülkedeki iç savaşın sona erdirilmesi için gösterilen çabalarda anahtar rol oynamıştı.

MİLOSEVİÇ'İ İKNA ETTİ
Ahtisaari, Kosova'da savaşın sona erdirilmesi için Sırp lideri Miloşeviç'in (1941-2006) ikna edilmesinde baş aktör olarak hatırlanıyor. Ahtisaari, 1999'da Belgrad'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Miloşeviç'i ikna etmiş, saray çıkışı merdivenlerden inerken üç NATO savaş uçağı alçak uçuşta ses duvarını aşmıştı. Ses duvarının büyük patlaması ile "düşmana koşulun dikte ettirildiği" askeri dille anlatılmıştı. Gerçekten 48 saat sonra Priştine Havalimanına Rus ordusu birliği ve arkasından İngiliz birliği indi. Ruslar ile yaşanan gerginlik, KFOR'un eski başkomutanı İngiliz Korgeneral Jackson'un Ruslarla rahat görüşmesi sayesinde aşılmıştı.
Haberin fotoğrafları