kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Genel af teröre çare mi?

11.10.2008
Org. İlker Başbuğ'un "Af olmaz" sözlerinin ardından Hıncal Uluç'un "Çözüm ne açıklansın" çağrısı ses getirdi. Af ve askerin OHAL'i çağrıştıran taleplerini, sivil topluma sorduk..
'KIRMIZI ÇİZGİ KALMAMALI'
Diyarbakır Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya: OHAL, operasyon şarkıları bırakılmalı. Dağdakiler başka ülkeden gelmedi, öldürmeden onların da evlerine dönmeleri sağlanmalı. Kırmızı çizgiler bir kenara bırakılmalı. Af doğru bir adım olabilir. Bu yapılmazsa ekonomiye ya da silaha yatırım boşa gider. Türkiye 30 yıllık bu kanayan yaradan kurtulmak zorunda. Demokratik adımlar kaçınılmaz.

'SİLAH VARKEN AF OLAMAZ'
AKP Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt: K İ M S E OHAL'den medet ummasın, özgürlüklerin daraltılmasıyla sonuç elde edilmez. AB sürecini baltalar. Ömrümüzün 30 yılı olağanüstü halle geçti. Demokrasi gelişirse örgütten uzaklaşma başlar. Barışa zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalı. K. Irak'la işbirliğine gidilmeli. Affı silahların konuşulduğu bir ortamda dile getirmek doğru olmaz.

'BARIŞIN KİLİDİ DEMOKRASİ'
İnsan Hakları Derneği Başkanı Hüsnü Öndül: ÇÖZÜM isteniyorsa Kürt sorununa bir bütün olarak bakılmalı. Terör, yaşanan sorunlardan sadece birisi. Konunun ekonomik, sosyal, kültürel boyutları, hukuki ve siyasi boyutları var. Bu boyutlar ihmal edilerek konuya yaklaşılırsa sorun çözülemez. Olağanüstü tedbirlerle değil demokratik adımlarla çözüm yolu bulunabilir. Genel af önemli bir adım olur.

'OHAL ZATEN YÜRÜRLÜKTE'
CHP MYK üyesi Mesut Değer: OHAL geçmiş dönemlerde uygulandı ve çözüm olmadığı görüldü. Çalışma, seyahat, köy boşaltmaları, temel hak ve hürriyetler dahil büyük kısıtlamalar getiriliyor. Mevcut sorunun çözümü OHAL ile olmaz. Terörü ayrı tutacaksınız, yaşam şeklini, temel hak ve hürriyetleri farklı tutacaksınız. Ekonomik, kültürel, siyasal yönden adımlar atılmalı.

'ÇÖZÜM İNANCI YARATILMALI'
Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu: DEMOKRATİKLEŞME bağlamında çözüm paketi açıklanmalı. İfade özgürlüğü ve kültürel haklar önündeki engeller kalkmalı. Anadilin eğitim sağlanmalı. Üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı ile ilgili bölüm kurulmalı. Çözüm inancı örgütte de silahsızlanma yolunu açar. Bu genel af da olabilir. Askeri çözümler yerine sivil adımlar kaçınılmaz.
Haberin fotoğrafları