kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Yurtdışından parasını getiren vatandaşa soru sormayacağız'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
10.10.2008
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının parasını ülkeye getirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Hedef ise ilk etapta 100 milyar dolarlık varlığı çekmek..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yurtdışına çıkmış Türk vatandaşlarına ait paraların ülkeye gelmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Unakıtan, "Bu paraların ülkeye getirilebilmesinde onlarla ilgili herhangi bir inceleme yapılmayacak, herhangi bir şey sorulmayacak. Yakında bu tasarıyı Bakanlar Kuruluna sunacağız'' dedi. Unakıtan, küresel mali kriz ortamında Türkiye'yi rahatlatacak kritik bir çalışma için talimat verdi. Hedef, Türk vatandaşlarına ait, yurtdışı varlıkları ekonomiye kazandırmak. Maliye kurmayları, Türkiye'den çeşitli zamanlarda yurtdışına transfer edilen mevduatı, Türk bankacılık sistemine kanalize edecek, döviz arzını artıracak vergi teşviki üzerinde çalışma başlattı.

VERGİ GÜVENCESİ
Maliye uzmanlarının tahminlerine göre, gurbette 120-150 milyar dolar arasında Türk serveti bulunuyor, Ancak bu tutarın 50-60 milyar dolarının banka dışı kesim aracılığıyla bir şekilde Türkiye'ye getirildiği ve kredi olarak işlem gördüğü düşünülüyor. Maliye ilk etapta net tutarını 100 milyar dolar ve altında olarak hesapladığı yurtdışı varlığı çekmek için "vergi güvencesi" sağlayacak. Bu noktada, Türkiye'den transfer edilen servetin ülke dışında kazandığı faiz ve benzeri getiriler üzerinden sınırlı oranda vergi alınacak. Buna karşın geriye yönelik olarak "vergi sorgulaması" yapılmayacak. Maliye yetkilileri, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan bugüne zaman zaman yurtdışındaki banka ve finans kuruluşlarında tutulan Türklere ait servetlerin, kesin devlet teminatı verilerek ülkeye çekilmesinin düşünüldüğünü hatırlattılar ve şu bilgiyi verdiler: "Bu tür projeler genellikle olağanüstü dönemlerde gündeme geldi ve fikir bazında kaldı. Yurtdışındaki mevduata yüzde 100 güvence veren ülkeler var. Küresel kriz Türk bankacılık sistemini olumsuz etkilemedi. Ancak, izlenecek yol haritası belli olmadan sadece vergi güvencesine umut bağlamak doğru olmaz. Bir ekonomik programın parçası olursa, vergi teşviki ile mevduat çekilmesi sistemi soluklandırır."