kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bitlis Kalesi tehlike saçıyor

Giriş Saati : 10.10.2008 12:41
Güncelleme : 10.10.2008 18:26
Yeni Haber
Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Bitlis Kalesi'nde tehlike saçan kaya blokların bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Vali Atbaş, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın kaledeki kaya blokların güçlendirilmesi için inceleme yaptığını söyledi.

Prof. Dr. Pektaş'ın incelemelerinin ardından kalede gerekli tedbirlerin alınacağını vurgulayan Vali Atbaş, zaman zaman kaleden düşen taşların vatandaşlar için tehlike oluşturduğunu, bu nedenle de kaya blokların temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tehlike saçan kaya blokların bulunduğu alanlarda kara yolu ile çok sayıda iş yeri ve ev olduğunu anlatan Mevlüt Atbaş, ''Dolayısıyla insanlar için tehlikeli bir durum söz konusu. Kayaların altı oyulmuş durumda. Tehlike saçan kaya blokların bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

PROF. DR. PEKTAŞ

PAÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Pektaş ise kale surlarının üzerinde yükseldiği doğal kaya oluşumlarda bozulmaların olduğunu ve bu bozulmaları rapor halinde TÜBİTAK'a sunduklarını bildirdi.

Prof. Dr. Pektaş, PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin kaledeki kaya bozulmalarının nedenini araştırmak için taş örneği aldığını kaydederek, tehlike nedeniyle kaledeki çeşitli noktalara uyarıcı levhalar asıldığını söyledi.

Tehlikenin, kalenin her tarafında devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Pektaş, bu şekilde devam etmesi durumunda Bitlis Kalesi'nin 10 dakika ya da 10 yıllık zaman dilimi içerisinde her an yıkılabileceğini, bu nedenle de kaya bozulmalarının önüne geçmek amacıyla proje üretmek gerektiğini dile getirdi.

(AA)