kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tarihi "Atatürk Köprüsü" kaderine terk edildiği

Giriş Saati : 10.10.2008 12:59
Güncelleme : 10.10.2008 18:26
Yeni Haber
Muğla'nın Dalaman ilçesine 74 yıl önce önce, Atatürk'ün emri ve Başbakan İsmet İnönü'nün talimatıyla yaptırılan ''Atatürk Köprüsü'' nün kaderine terk edildiği iddiaları sonrasında, Karayolları Genel Müdürlüğünce köprünün onarımı için proje çalışması başlatıldı.

Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, ilçede bulunan Dalaman çayı üzerindeki Atatürk Köprüsü'nün, Atatürk'ün emri ve Başbakan İsmet İnönü'nün Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) Ali Çetinkaya'ya verdiği talimat sonrasında 1934 yılında yapıldığı bilgisine sahip olduklarını söyledi. Deniz, ''Aldığım bilgiye göre, bu köprü yapıldığı dönemde büyük önem taşıyormuş. O dönemde Muğla-Antalya arasındaki kara yolu ulaşımı bu köprüden sağlanıyormuş. Bölgeye yeni köprü yapılınca devre dışı kalmış'' dedi. Atatürk tarafından yaptırılan köprüyü tescil ettirdiklerini anlatan Kaymakam Deniz, şu bilgileri verdi:

''Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğü, bu köprünün onarımı için bir proje hazırlıyor. Köprü, koruma altında olduğu için öncelikle projeye Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izin vermesi lazım. Kurul izni olmadan çalışma yapılamıyor. Proje kurul tarafından onarıldıktan sonra çalışma başlayacak. Atatürk'ün bölgemize armağanı olan tarihi köprünün onarılması bizi mutlu edecek''

KÖPRÜNÜN KADERİNE TERK EDİLDİĞİ İDDİASI

Köprünün bakımsızlık nedeniyle her an çökebileceği iddiasını Muğla İl Koordinasyon toplantısında gündeme getiren Ortaca İl Genel Meclis Üyesi Salih Köroğlu, ''Bu konuda acil tedbir alınması lazım. Bu köprü, Atatürk'ün bölgemize bir hediyesi. Bu esere sahip çıkmamız lazım. Bu konuda ilgililer üzerlerine düşen görevi bir an önce yerine getirmeli'' dedi. Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, Dalaman'da bulunan köprünün bakımsızlık nedeniyle çökme noktasına geldiği iddialarını şöyle yanıtladı:

''Bu köprü bizim envanterlerimizde bulunmuyordu. Konuyu Genel Müdürlüğümüze ilettik. Kara yollarının tescil edilmiş tarihi köprüleri onarmak gibi bir görevi var. Köprü, envanterlerimize alınır alınmaz bakıma alınacak.''

Dalaman çayı üzerindeki 1934 yılında yapımına başlanan köprü, 170 işçi tarafından, bir yıl içinde Fransız mimarisine uygun olarak, bombeli kemer şeklinde, 4 metre genişliğinde, 3 ayak üzerinde 14 metre yüksekliğinde, 85 metre uzunluğunda inşa edilmiş.

(AA)