kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk doktorlarının büyük başarısı

Giriş Saati : 10.10.2008 16:03
Güncelleme : 10.10.2008 18:26
Yeni Haber
Uluslararası Üroloji Kongresi nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 85 yaşında hipertansiyon hastası olan bir kişiye, canlı yayında anestezi kullanılamadan ağrısız, kansız ve dikişsiz bir şekilde prostat ameliyatı yapıldı.

İstanbul Ceylan Intercontinental Hotel'de, yerli yabancı çok sayıda doktor ve bilim adamının katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Üroloji Kongresi'nde, prostat ameliyatında gelinen son nokta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyatlar ile katılımcılara anlatıldı. Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve komite başkanlığını Prof. Dr. Ali Rıza Kural'ın yaptığı kongreye ABD başta olmak üzere, İngiltere, Yunanistan, Belçika, Kanada, Hollanda, İsveç ve Fransa'dan çok sayıda bilim adamı, doktor ve davetli katıldı.

Tele konferans ve canlı yayın ameliyatlarla gerçekleştirilen kongrede İsveçli Dr. Sonny Schelin, mikrodalga termoterapi kullanan PLFT tekniğini doktorlara uygulamalı olarak anlattı. Cerrahpaşa'da yapılan ameliyatlar canlı yayınlar ile kongre salonunda izlendi. Toplantı kapsamında 85 yaşında hipertansiyon hastası olan bir kişiye, canlı yayında anestezi kullanılamadan ağrısız, kansız ve dikişsiz bir şekilde prostat ameliyatı yapıldı. Kongre boyunca ayrıca, sanal ameliyatlar da gerçekleştirildi. İki ayrı salona kurulan plastik fantomlar sayesinde deneyimli bilim adamları tarafından, yerli ve yabancı katılımcılara ameliyat teknikleri öğretilerek, becerilerinin gelişmesi sağlandı.

Kongrede, orta yaş erkeklerinin korkulu rüyası olan prostat, artık ağrısız kansız ve dikişsiz yeni bir uygulama tekniği ile tedavi ediliyor. Bu sayede hastanın uygulamadan sonra tamamen iyileşmiş olarak işine gidebileceği belirtildi.

Kongre hakkında bilgi veren İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkesen, "Uluslar asında organize edilmiş bir kongre bu. İstanbul Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi ile bir arada düzenlenen toplantımıza 25'i aşkın yabancı bilim adamı ve aynı oranda da yurt içinden eğitimci katılıyor. Şu anda 200 üzerinde katılımcı var. Kongrenin birinci aşamasında canlı ameliyatlar yapılıyor. Burada iyi huylu prostatta gelişen durumlar ve ameliyatlar ele alınıyor.

Ayrıca, böbrek ve taşı için yapılan ameliyatlar var" dedi. Katılımcıların becerilerini geliştirmek amacıyla pratik eğitimlerin de verildiğini anlatan Prof. Dr. Demirkesen, "Bunun için iki ayrı salon hazırladık ve buralara modeller yerleştirdik. Eğitmenler eşliğinde burada sanal olarak katılımcıların becerilerini geliştirme imkanı sunduk. Sanal olarak ameliyat yapılıyor ve öğretiliyor. Kongrede ayrıca, böbrek tümöründe laporaskopi, kadın idrar kaçırması için yapılan ameliyatlar sonrasında gelişen sıkıntılar
için uygulamalar, kapalı ameliyatların ürolojik kanserlerde değerlendirileceği bir sempozyum. Oldukça yoğun bir program var. Canlı ameliyat, el becerileri imkanı sağlayan bir toplantı.

Canlı ameliyatlar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gerçekleştiriliyor. Ameliyatı yapan deneyimli kişilere telekonferans yöntemi ile anında soru sorma imkanları var" diye konuştu. İstanbul Bilim Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatih Atuğ ise kongre boyunca laporaskopik ve robotlu laporaskoik yöntemiyle yapılan ameliyatlarda böbreklerin tümörlü olan kısımlarının alındığını söyledi. Uluslararası Üroloji Kongresi, 12 Ekim tarihinde sona erecek.

(İHA)