kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Beyaz eşarplar rahim ağzı kanserine karşı simge oldu. Ece Sükan beyaz eşarplarla kadınları rahim ağzı kanserine karşı korunmak için poz vermişti.

Nobellik HPV 2 milyon hayat kurtaracak

DİDEM SEYMEN
09.10.2008
Alman bilimadamı Prof. Dr. Harald zur Hausen HPV virüsünü bulmasından dolayı Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü. Dünya Sağlık Örgütü dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin ediyor.....
Alman bilim adamı Harald zur Hausen'in bulduğu HPV virüsünden sonra ortaya çıkarılan rahim ağzı kanseri aşısı dünyadaki ilk kanser aşısı olma özelliğini taşıyor. Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü ve her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden oluyor. Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen bu aşı sayesinde 250 binin üzerinde olan ölüm oranının önüne geçilmeye başlandı. Bazı ülkelerde rahim ağzı kanseri kadınlarda birinci ölüm nedeni. Oysa küçük bir simir testiyle erken aşamada yakalanan rahim ağzı kanserinin tedavisi son derece kolay. Aşı sayesinde yeni nesiller bu kanserle belki de hiç tanışmayacak. Kanada, Avustralya ve Teksas'ta zorunlu olan aşı İtalya'da da ücretsiz...

Yüzde 90 etkili
Aşı yüzde 90 etkili. Yapılan çalışmalara göre bu aşı, ömür boyu rahim ağzı kanseri vakalarını yüzde 62 oranında azaltabiliyor. Tüm dünyada HPV'ye rastlanma oranı yüksek. Aşının ortalama cinselliğe başlama yaşı olan 12 yaşından itibaren yılda 3 doz şeklinde uygulanması öneriliyor. Hangi yaşta olursa olsun risk grubuna giren kadınlara uygulanıyor.

Erkeğe de yapılıyor
HPV, cinsel ilişki sırasında, hemen hemen yüzde 99 erkekten kadına bulaşabildiği için erkeklere de yapılması öneriliyor. HPV'nin bulaşma nedenleri sırasında cinsel ilişki birinci sırada yer alıyor. Bu virüs ayrıca jakuzi, banyo ve umumi tuvaletlerden de kolaylıkla bulaşabiliyor. Eğer erkek sünnetliyse ve bu virüsle karşılaşmışsa, bir soruna yol açmıyor ama hayatı boyunca bu virüsü bulaştırıyor. Sünnetsiz erkeklerde ise penis kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle erkeklere de kadınlar gibi uygulanması öneriliyor. HPV virüsüne karşı geliştirilen rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye'de de uygulanıyor. Aşının vürüsle yeni temas etmiş kişilerde tedavi edici etkisi olduğu bile öne sürülüyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılında 1800 kadın üzerinde yapıtığı güncel bir çalışmasında katılımcıların yüzde 11'inde genital siğillerin varlığı gözlenmiş. Türkiye'de de yaygın olduğu gözlenen HPV'ye karşı aşı öneriliyor.
Haberin fotoğrafları