kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kılıçdaroğlu'ndan yeni belgeler

Giriş Saati : 10.10.2008 10:58
Güncelleme : 10.10.2008 18:12
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın dün e-postayla köşe yazarlarına gönderdiği belgelerin ardından bugün Fırat'la ilgili yeni belge açıkladı. MENAS'ın 2007 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesini 2008 yılının Nisan ayında Mersin'deki vergi dairesine verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu beyannamenin veriliş tarihinin MENAS'a ait TIR'da uyuşturucu yakalanmasından önce olduğunu ve şirket ortakları arasında da Fırat'ın isminin de bulunduğunu bildirdi. Fırat'ın "ispata lüzum yok, şüphe uyandıracak delil sunarsan milletvekilliğinden istifa edeceğim" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sayın Fırat'ı kamuoyu önünde verdiği bu sözü tutmaya davet ediyorum" dedi. Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın Fırat'la ilgili verdiği belgenin ardından olayın artık "AKP olayı' haline geldiğini belirterek "AKP'nin ikinci adamı hayali ihracatçıdır. Bunu içine sindiriyorsa Fırat görevinde kalır, sindiremiyorsa Şaban Dişli olayında olduğu gibi istifasını ister" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın dün e-postayla köşe yazarlarına gönderdiği belgeleri değerlendirdi ve Fırat'la ilgili yeni belge açıkladı. Fırat'ın 5 sayfalık açıklama metni ve ekleri incelendiğinde sadece Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan aldığı bir yazıyı belge diye kamuoyuna sunduğunun anlaşıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sayın Fırat, yine bilinçli olarak elmalarla armutları karıştırmaktadır. Biz hayali ihracatı saptayan Hazine Kontrolörü Orhan Tur'un 24 Ekim 2000 tarihli raporundan söz ediyoruz. Sayın Fırat ise bilinçli olarak bu raporu kamuoyundan gizlemeye çalışmaktadır. Sayın Fırat'ın sözünü ettiği Gümrük Müfettişinin raporu kamuoyuna yeni açıklanmış bir rapor değildir. Sayın Fırat'la tartışma sırasında benim tarafımdan ilgili bölümleri kamuoyuna açıklanmıştır. Gümrük Müşteşarlığının bu raporu Dengir Fırat'ın açıklamadığı Hazine Kontrolörü Orhan Tur'un raporunun 1918 sayılı Kaçakçılığın men ve takibine ilişkin yasa bağlamında gereğinin yapılması için hazırlanmıştır. Ancak burada birden fazla gerçek sayın Fırat tarafından özenle gerçekleşmektedir."


"YAZICI'DAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"


Kılıçdaroğlu Hazine Müsteşarlığı'nın MENAS'ın da içinde olduğu pek çok firmanın hayali ihracat yaptığını ve 1918 sayılı yasaya göre gereğinin yapılmasını 2000 yılında Gümrük Müsteşarlığından istediğini belirterek, "Niçin MENAS soruşturması Gümrük Müsteşarlığı tarafından zaman aşımına uğratılmıştır? Soruşturmayı 4 yıl savsaklayıp zaman aşımına uğratanlar hakkında AKP hükümeti herhangi bir soruşturma açtı mı? Sayın Hayati Yazıcı'dan açıklama yapmasını bekliyoruz. Şayet herhangi bir soruşturma yapılmamışsa Fırat'ın elinin uzunluğu bir kez daha ortaya çıkacaktır." diye konuştu. Fırat'ın İngiltere Gümrük makamlarından temin edilen yazıyı neden kamuoyuna açıklamadığını soran Kılıçdaroğlu "Acaba İngiliz makamlarına mı güvenmiyor yoksa kolu İngiltere'ye kadar uzanamadı mı?" dedi. Fırat'ın hayali ihracat yolu ile aldığı DFİF teşvik primlerini küçük göstererek olayın boyutunu küçük göstermeye çalıştığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Oysa ki,kendisine verilen DFİF primi 1994 dolar kuru düşünüldüğünde azımsanacak bir para değildir. Kaldı ki hırsızlığın küçüğü, büyüğü olmaz" diye konuştu.

"YAZICI'NIN BELGESİ TÜRK SİYASİ YAŞAMINDA İLK"

Fırat'ın belge olarak sunduğu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın yazısını da değerlendiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bu belge belki de Türk siyasi yaşamındaki ilklerden biridir. Çünkü bu yazı, iktidar partisinin milletvekili ve genel başkan yardımcısının yine iktidar partisinin bir bakanı tarafından aklanması için düzenlenmiştir. Bu açıdan kamu otoritesinin bir yazısı değil, olsa olsa siyasi bir yazıdır. Bu gelişme yolsuzluk yapan AKP yandaşlarının artık mahkemelerde değil, AKP'li bakanlardan alınacak yazılarla aklanması sürecini başlatmıştır. Ayrıca bu yazı AKP hükümetinin bürokrasiyi acımasızca nasıl yozlaştırdığının da bir ibret belgesidir."

Kılıçdaroğlu, Bakan Yazıcı'ya "madem ki MENAS'a yönelik herhangi bir engelleyici idari işlem yok ise o halde Dengir Mir Mehmet Fırat niçin böyle bir talepte bulunmuştur? Sayın Fırat'ı böyle bir talebe zorlayan koşullar nelerdir? Gümrüklerden sorumlu olan bakan olarak siz mi konuyu çok iyi biliyorsunuz, yoksa kendi beyanına göre yılda 1500 TIR'lık ihracat yapan ve doğrudan gümrük görevlileri ile muhatap olan MENAS ve onun ortağı Dengir Mir Mehmet Fırat mı biliyor? Madem ki Gümrüklerden kaynaklanan hiçbir engelleyici idari işlem yoktu niçin firmaya iki satırlık bir yazı yazıp bu durumu MENAS'a bildirmediniz? Yoksa MENAS'a yazılan ve gerçek durumu gösteren yazıyı kamuoyundan saklıyor musunuz?" sorularını yöneltti.

"KURUMLAR VERGİ BEYANNAMESİNDE FIRAT ŞİRKET ORTAĞI"

Kemal Kılıçdaroğlu basın toplantısında Fırat'ın MENAS'ın ortağı olduğuna ilişkin yeni bir belge açıkladı. MENAS'ın 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini basın mensuplarına gösteren Kılıçdaroğlu "MENAS 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini 2008 yılının Nisan ayında Mersin'deki vergi dairesine vermiştir. Yani MENAS'ın yükünün taşındığı TIR'da uyuşturucu yakalandığının gazeteciler tarafından öğrenildi, 9 Mayıs 2008 tarihinden önce.Bu beyannamede açıkça görülüyor ki, 31.12. 2007 tarihi itibariyle Fırat MENAS'ın büyük ortağıdır. Bunu Maliye'ye vermiş olduğu beyanname ile MENAS ikrar etmektedir. Açıkça söylemek gerekirse Fırat uyuşturucunun yakalandığı 27 Şubat 2008 tarihinde tüm resmi kayıtlarda, MENAS'ın ortağı gözükmektedir" dedi.

"VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN, İSTİFA ETSİN"

Kılıçdaroğlu, Fırat'ın daha önce "ispata da lüzum yok, ama şüphe uyandıracak bir delil sunarsan, milletvekilliğinden istifa edeceğim' dediğini hatırlatarak Fırat'ı sözünü tutmaya çağırdı.

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Yazıcı'nın verdiği yazının ardından Fırat olayının artık AKP olayı haline geldiğini belirterek, "AKP'nin ikinci adamı hayali ihracatçıdır. AKP bunu içine sindiriyorsa Fırat görevinde kalır, sindiremiyorsa Şaban Dişli olayında olduğu gibi istifasını ister" dedi. Kılıçdaroğlu bir başka soru üzerine de Bakan Yazıcı'nın Fırat hakkında verdiği yazının resmi yazı formatına uymadığını belirterek "bürokrasiden çıkmış bir yazı değil."diye konuştu.

(ANKA)